Medi ambient

El campus de l'Ebre vol ser un referent en l'estudi del canvi climàtic amb el nou C3

El centre té la seu a Tortosa i ja participa en projectes estatals i internacionals per reconstruir el clima i fer prediccions

Menys d'una setmana després de la posada de la primera pedra del nou edifici del campus de les Terres de l'Ebre, la URV va presentar ahir a Tortosa la seua primera aposta per iniciar el procés d'especialització del campus en l'àmbit del medi ambient i la recerca sobre el canvi climàtic. El C3 ha nascut com una estructura de recerca pròpia, amb seu al campus de l'Ebre i associada a la unitat predepartamental de geografia de la URV. La directora del C3, la doctora Manola Brunet, va remarcar que l'objectiu del centre serà excel·lir en la recerca, en la docència reglada i no reglada i en la capacitació internacional, però també en l'assessorament científic, la divulgació i la transferència de coneixement a la societat del territori.

El C3 rep l'herència del grup anterior d'investigadors de la URV, que durant els últims cinc anys ha assolit un cert prestigi internacional en l'àmbit de l'anàlisi i la reconstrucció instrumental de la variabilitat del canvi climàtic. Ara aquest equip s'ha implantat a Tortosa i ha estat l'embrió del nou C3. «L'interès de la URV és fomentar la societat del coneixement i de la innovació a les Terres de l'Ebre», va afegir-hi Brunet, que va parlar d'implantar-hi màsters i estudis de postgrau, així com de continuar excel·lint en el camp de la recerca sobre el canvi climàtic. I tot plegat, estrenyent la col·laboració amb institucions del territori com ara l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, o la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita. «Ara som una estructura petita i jove, però d'aquí a tres anys volem passar dels deu investigadors», va concloure.

Per la seua banda, el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, va voler destacar que una jornada científica com la d'ahir a Tortosa és «l'entorn de treball» en què s'ha de moure el nou C3. Grau va reiterar el compromís de la URV per construir a l'Ebre un campus amb activitat acadèmica completa. «Hem volgut evitar la duplicitat de polítiques acadèmiques i que l'activitat del campus de l'Ebre no fos subsidiària d'altres àmbits de la URV, defugint el caràcter de la delegació universitària», va remarcar. Grau també va afegir-hi que és per això que van fomentar l'ampliació dels estudis, i va destacar que durant aquest procés de definició del projecte del campus de l'Ebre ja s'han implantat els magisteris en educació infantil i en educació primària. «Avui no podríem ser aquí sense un projecte definit i una estratègia d'identificació dels àmbits singulars», va assenyalar.

Així, de la mateixa manera que la URV s'ha especialitzat en els àmbits de la química i l'energia, l'arqueologia clàssica i l'enologia als campus de Tarragona i Reus, l'objectiu és fer el mateix amb el medi ambient, la nova cultura de l'aigua i el canvi climàtic al campus de les Terres de l'Ebre. «Els Ports, el Delta i el riu són uns àmbits molt potents a Catalunya i a l'Estat, i al territori ja hi ha gent de l'Observatori de l'Ebre i del centre d'aqüicultura de la Ràpita que hi treballen», va precisar el rector de la URV. «També seria bo que el riu permetés comunicar-nos amb l'institut de recerca que l'Estat ha previst a Saragossa», va dir. «Ara cal un lideratge i que algú assumeixi la responsabilitat d'omplir de contingut el nou C3», va advertir Grau, que va agrair la predisposició de Brunet a l'hora de comandar el centre. «Avui ningú no discuteix l'existència del canvi climàtic, però és una paraula tan estesa que pot perdre el seu significat per la banalització del terme», va alertar. «El repte és seguir comunicant, sense perdre el rigor científic», va sentenciar Grau.

Tortosa enllesteix la redacció de l'Agenda 21

GUSTAU MORENO

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar la presentació del C3 per destacar «l'aposta decidida» del rector de la URV pel campus de l'Ebre i el nou Centre en Canvi Climàtic. «No és un centre complementari de res, sinó el centre de referència de la URV en l'estudi del canvi climàtic, una qüestió que ens preocupa a tots», va remarcar. En aquest sentit, Bel va recordar la jornada que dimecres va organitzar la Diputació de Tarragona, per posar de manifest que des del món local també s'estan fent els primers passos per encarar el canvi climàtic i adaptar-se als seus impactes. «Estem segurs que el C3 ens transferirà els seus coneixements, i que això farà que els ajuntaments ebrencs siguem més coresponsables en la lluita contra el canvi climàtic», va afegir-hi. Segons Bel, Tortosa ja ho fa amb diversos projectes i l'impuls a l'Agenda 21, un procés que ha encapçalat el regidor de Medi Ambient. En aquest sentit, el regidor Valentí Marín va confirmar ahir que ja tenen enllestit el document, i que ara el pas següent serà presentar l'Agenda 21 als grups de l'oposició. Marín va avançar que el document recull moltes de les aportacions fetes durant el procés de participació ciutadana, quan es van definir els punts febles i els forts del municipi en matèria mediambiental. Amb tot, el regidor va advertir que l'actual crisi econòmica i la disponibilitat pressupostària els obliguen a ajustar els terminis d'execució. L'objectiu és fer un full de ruta realista, assumible per a l'Ajuntament.

Els projectes actuals i immediats del C3

GUSTAU MORENO

La directora del C3, Manola Brunet, va valorar que el nou centre de recerca del campus de les Terres de l'Ebre serà «un gra de sorra més» per millorar l'estudi i la detecció del canvi climàtic, així com dels impactes que l'escalfament global tindrà en els ecosistemes. «Esperem no decebre les expectatives, i poder convertir-nos en un referent, per posar el nom de Tortosa i de les Terres de l'Ebre en un lloc rellevant de l'àmbit científic internacional», va precisar. En aquest sentit, la directora del C3 va explicar que ja han començat a treballar en dos projectes d'abast estatal. El primer, per calibrar la informació i reconstruir la variabilitat del clima a l'Estat espanyol durant els últims 30.000 anys. I el segon, per analitzar la variabilitat dels extrems climàtics a la península Ibèrica. A banda, el C3 també participa en un projecte internacional per desenvolupar una base de dades d'alta qualitat de la conca mediterrània, en què participen 22 països. «Sense dades d'alta qualitat, no podem reproduir uns models climàtics del passat que ens serveixin per fer prediccions amb credibilitat», va dir Brunet, que va recordar que no es mesura el clima de la mateixa manera a tot arreu. A més, també col·laboraran amb l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) en la formació d'investigadors d'altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.