Poblet, mostra de “conversió ecològica” per a les empreses
El pare prior explica en un acte del Cepta les mesures d'estalvi i de gestió sostenible aplicades al monestir
L'any 2007 el monestir de Poblet va iniciar un procés de “conversió ecològica” que l'ha portat a ser un exemple en la gestió dels recursos energètics. Ahir el pare prior Lluc Torcal va explicar davant una desena de convidats per la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) algunes de les claus que han situat el programa Cosmos Poblet com a pioner d'una gestió ambiental que, a la vegada, té el seu reflex en l'àmbit educatiu i cultural.
Un exemple de cas d'èxit ha estat el de la gestió de l'aigua que ha permès reduir un 95% el consum del monestir, malgrat que ara es disposa de nous serveis com ara l'hostatgeria. Si l'any 2007 el conjunt de Poblet consumia gairebé un milió de litres diaris, actualment la despesa de la comunitat se situa en uns 5.000 litres diaris. La reducció és tan important que ara és més operatiu tractar les poques aigües residuals que es generen a la xarxa de depuradores que la despesa que suposaria construir infraestructures de recuperació.
La clau és tant el control de les grans quantitats com el de les més petites. Des d'introduir tubs de PVC dins les antigues canonades d'uralita per evitar obres en un edifici patrimoni de la humanitat fins a controlar els punts que poden generar pèrdues. Si bé la gran sorpresa per a la majoria dels assistents ha estat la “dutxa sense sabó”. Un senzill telèfon de dutxa que conté a l'interior unes pedres que generen l'efecte del xoc de l'aigua contra les roques i potencien les seves propietats físiques. S'estalvia l'aigua d'esbandir-se, el sabó i s'elimina un producte de l'aigua residual.
I al costat, desenes de mesures d'estalvi de combustibles, electricitat i reducció de residus.