Infraestructures

L'assut de Xerta, pendent del finançament de la CHE

Els usuaris, la hidroelèctrica i els regants, hauran invertit un milió d'euros en les obres de reforç

La confederació no hi ha fet cap aportació i això deixa pendent part de la impermeabilització

Des que es va donar a conèixer, fa tot just un any, el contingut d'un informe tècnic promogut per la companyia que opera la central hidroelèctrica que alertava del risc de trencament de l'assut de l'Ebre a l'altura de Xerta i Tivenys, s'han pres algunes mesures, però, segons diverses fonts, no es podrà abordar l'obra de reparació i consolidació en tota la seua magnitud per la falta de compromís econòmic de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). L'entitat ha delegat qualsevol actuació en els usuaris: la hidroelèctrica i els regants, que estan pagant les intervencions a parts iguals.

Ja han invertit prop d'un milió d'euros en diversos treballs –encara continuen actualment– en els dos últims estius, segons quantifica el president de la Comunitat de Regants de la Dreta, Manolo Masià, però quedarà ajornada sense data la injecció pendent de materials com ara resina i ciment al cos principal de l'assut. Una actuació que, segons fonts coneixedores dels detalls de l'obra, no es pot quantificar abans d'abordar-la. Masià confia que de moment n'hi haja prou amb el que s'ha fet per estabilitzar l'assut i que la CHE acabe injectant finançament.

Com recorda Jorge Delgado, director de projectes de Minicentrales Dos –la firma que explota la central–, des del 2005 l'empresa ha estat estudiant la degradació de l'assut i el 2009 en va informar l'ACA perquè, entre altres coses, segons diu, no podien complir el cabal mínim per damunt de la trencada (15 metres cúbics per segon) perquè la muralleta no estava anivellada de manera pertinent.

L'informe tècnic posterior va desfermar també la preocupació dels regants, ja que es feia palès un cert risc de trencament que podia comportar greus pèrdues al sector arrossaire, alimentat des de l'assut pels dos canals de reg que abasteixen el Delta. Després de demanar permís per actuar, la Confederació Hidrogràfica va autoritzar els usuaris a fer-hi treballs de consolidació i impermeabilització.

L'any passat es va fer una prova pilot en un 10% de l'estructura de l'assut, que hauria validat tant la necessitat com la viabilitat de fer una doble actuació per minimitzar la inestabilitat del fons i les fissures per on es filtra l'aigua: reforçar l'assut amb blocs d'escullera al peu i, en segon lloc, però no menys important, combatre amb la injecció de materials l'empobriment del formigó del mur, en què a partir dels set o vuit metres de profunditat, segons la memòria de l'actuació, es va constatar la preponderància de terra i grava i, per tant, la vulnerabilitat d'una infraestructura hidràulica probablement mil·lenària, tot i que els primers documents oficials daten del segle XII.

LA XIFRA

10
per cent
de l'estructura de l'assut es va sotmetre a una prova pilot durant l'any passat.

Actuacions pendents del cabal

L'única actuació que ja s'ha completat és l'anivellament i la reparació de la muralleta –s'ha dotat d'un perfil corbat per evitar-ne l'erosió– que hi ha a l'inici del ressalt, a la part de dalt del mur principal de l'assut. Pel que fa a l'escullera al peu de la presa, ja es va començar amb la prova pilot, i ara, després dels treballs d'aquest estiu, ocupa més de la meitat de la longitud de l'assut, que fa més de 300 metres. Tot i la falta de finançament per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), els usuaris, segons Jorge Delgado, han decidit, si més no, intentar acabar l'escullera en les pròximes setmanes. Delgado creu que podria estar a punt a finals de novembre o principis de desembre, sempre que el cabal no augmente de manera considerable. “Si baixa molta aigua, haurem de parar, desfer els camins d'accés per a les màquines i tornar-hi l'estiu que ve”, diu. L'autorització de la CHE és per a 24 mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.