Treuen la fauna del canal de Gavet abans de buidar-lo
Endesa hi farà obres de manteniment durant sis mesos
En aquest canal l'elèctrica també hi ha instal·lat de manera experimental unes rampes perquè els animals que hi cauen puguin sortir
La companyia elèctrica Endesa va anunciar ahir l'inici del buidatge periòdic del canal de Gavet, al Pallars Jussà, per portar-hi a terme diversos treballs de manteniment i millora. Abans, i com a primera fase abans de buidar completament el canal, la companyia rescatarà la fauna piscícola i altres espècies que hi habiten, segons ha anunciat la companyia a través d'un comunicat.
Aquestes actuacions, que es fan cada dos anys, tindran una durada de sis setmanes i suposaran l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Gavet. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del canal, així com les juntes de dilatació, el sistema de drenatge i el control de filtracions. També es modernitzaran els aqüeductes de Vicari i la Teulera i s'instal·larà nova senyalització als ponts del nucli de Vilamitjana.
El canal de Gavet va entrar en servei l'any 1923 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d'on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica. Aquesta conducció té la capacitat de transportar fins a 60 metres cúbics d'aigua per segon, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com són l'encreuament amb el riu Gavet –mitjançant un sifó constituït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna–, així com el barranc Vicari i el de la Teulera.
Tot i que la funció principal d'aquesta infraestructura –una de les més rellevants del Pallars Jussà– és la producció d'energia elèctrica, també destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s'utilitza com a canal de reg per a l'explotació agrícola de la zona.
Aquest canal també va ser objecte recentment d'una actuació per protegir la fauna local. La companyia hidroelèctrica va instal·lar aquesta primavera de forma experimental quatre rampes d'evacuació que tenen com a objectiu facilitar la sortida dels animals que caiguin accidentalment a l'aigua.
Rampes de rescat
Les rampes formen part del pla de conservació de la biodiversitat de l'empresa i s'han instal·lat amb la col·laboració de la Generalitat. Són unes rampes laterals que han de permetre que els animals que per accident caiguin a dins, siguin mamífers o bé amfibis i rèptils, puguin sortir-ne.
La primera rampa es va instal·lar a la sortida del sifó del canal i està destinada a petits vertebrats, serps i granotes, que sovint es veuen atrapats pel reflux del canal en aquest punt. A continuació, els tècnics van instal·lar tres rampes més, en forma de plataforma per a grans mamífers com els senglars i cabirols.
Per instal·lar les tres darreres plataformes, es va haver de reduir el cabal del canal per poder-hi treballar amb unes peces que són molt grosses. Un cop acabats els treballs, Endesa va instal·lar uns cartells informatius per donar informació sobre aquesta actuació experimental i evitar confusions i possibles usos indesitjats.