Regularan l'ús públic del Ter per a activitats d'oci
El Consorci veu en el nou pla una oportunitat per als pobles petits
L'ens pretén que s'apliqui l'estiu del 2017
El Consorci del Ter preveu que el nou pla d'usos, que ha començat a elaborar, servirà per regular les activitats d'oci que es puguin fer al riu. El gerent de l'ens, Ponç Feliu, avança que volen que el pla sigui operatiu l'estiu del 2017 i que sigui l'eina per fer compatible “l'ús públic dels espais del riu amb la preservació del medi ambient”.
Feliu considera que el pla permetrà treballar “de forma unificada i amb una visió supramunicipal” les activitats del riu, de 208 quilòmetres i que neix a Ulldeter (Ripollès), a 2.400 metres d'altitud. El pla protegirà “les espècies més sensibles” i ajudarà l'administració local. “De vegades els ajuntaments no tenen la certesa de si poden intervenir [impedir] quan hi ha banyistes en una gorga del riu.” La iniciativa regularà l'ús del bany i de la pesca “no regulada”, hi afegeix Feliu, que és biòleg.
“Activitats toves”
Ponç Feliu va participar en la primera reunió de treball del pla d'usos del riu Ter, el dilluns 9 al nucli de Sant Martí Sacalm (Susqueda). Recorda que gran part del curs del Ter forma part de la Xarxa Natura 2000 (de protecció de la Unió Europea) i que les activitats d'oci que s'hi permetran són “activitats toves” com ara rem, caiac i activitats nàutiques, “i el pla ho recollirà”.
L'alcalde de Susqueda, Joan Mercader (ERC), ha assenyalat que l'ampliació d'activitats al seu municipi podria fomentar l'arribada de més visitants. “És cert que el pla és una oportunitat per als pobles petits i es pot complementar bé amb la Ruta del Ter [un camí per a excursionistes i ciclistes de més de dos-cents quilòmetres]”.
El pla s'implementarà, inicialment, al pantà de Susqueda (als municipis de Susqueda, Osor i Sant Hilari Sacalm), l'embassament del Pasteral (la Cellera de Ter), Anglès i fins al pont de Bonmatí (Sant Julià del Llor i Bonmatí). En els 500 metres més propers a l'embassament de Susqueda la previsió és que no s'hi deixarà fer cap activitat. “A les cues dels embassaments és on hi ha més biodiversitat”, assenyala Ponç Feliu, que diu que els treballs encara són a les beceroles i no hi ha res definit.
A banda del Consorci del Ter, que redacta el pla d'acord en el marc de la nova normativa de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en el pla d'usos hi prenen part els ajuntaments afectats i el Consorci del Ter Brugent.
El president del Consorci del Ter, l'alcalde de Sant Gregori, Quim Roca (CiU), destaca que, tot i que la feina del pla d'usos s'ha començat a la Selva, es vol “regular les activitats de tot el riu”, que discorre per cinc comarques: el Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Cinc consells comarcals i una seixantena de consistoris del país són en el Consorci del Ter.