Crema controlada al camp amb cargol poma al Baix Ter
L'acció, prevista des que es va detectar el mol·lusc invasor a l'estiu, pretén eradicar algun exemplar no retirat
Des de l'agost no han trobat cap posta, però queda temps per declarar l'arrossar net de la plaga
Un equip del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (Gepif) del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) va fer una crema controlada ahir al migdia de les prop de tres hectàrees de l'arrossar de Fontclara, al terme de Palau-sator, d'on el mes d'agost es van retirar quatre exemplars adults de cargol poma i 27 postes d'ous. La mesura, acordada en el marc de la comissió de seguiment de l'arribada de la plaga al Baix Ter, estava prevista des d'aleshores, a més dels controls periòdics que s'han mantingut fins ara i els tractaments amb un plaguicida –les saponines aplicades des d'un helicòpter– i un adob –la cianamida càlcica– que tenen una efectivitat propera al 90% en la lluita contra el mol·lusc invasor. Encara investiguen com va arribar al camp, amb la hipòtesi que va ser de manera intencionada.
El cap del servei de Sanitat Vegetal del DARP, Jordi Giné, explicava que la crema dels rostolls va en la línia d'actuar amb contundència per mirar d'eradicar qualsevol exemplar incontrolat o enterrat sota el subsòl humit de l'arrossar. Ho estableix el protocol de la UE per eradicar nous focus de la plaga, que al continent per ara només tenia presència al delta de l'Ebre. Amb la combinació de tractaments i mesures, aspiren a assolir una efectivitat del 100%.
Des de final d'agost no hi hagut constància de cap altre exemplar ni més postes al camp, a les finques i canals de reg limítrofs –també inspeccionats exhaustivament–, ni a la resta de la zona d'arrossars de Pals i el Baix Ter, però Giné avançava que les prospeccions continuaran a un ritme més baix al llarg de l'hivern i que fins al 2017 no es podrà declarar la zona lliure de la presència de la plaga.
L'arròs del camp es va segar amb la mateixa màquina que han fet servir la resta d'arrossaires del Baix Ter, però va ser l'última finca del procés, ja que, un cop recol·lectat el camp, la maquinària es va traslladar directament a un punt de desinfecció per eliminar qualsevol resta o ous del cargol.
Segona crema, aviat
Després de la crema inicial practicada ahir, la setmana vinent faran una segona passada amb una màquina, arrossegada amb un tractor, que llança flamarades amb gas butà directament sobre el terreny. L'objectiu, explicava el cap de secció de Gestió de Prevenció d'Incendis Forestals, José Ángel Terés, és assolir temperatures d'uns 60 graus a certa profunditat. Més enllà d'això, la comissió de seguiment de la plaga anirà decidint el futur de la parcel·la.
El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, explicava que està previst fer diverses rompudes al camp a una certa profunditat per remoure la terra i destruir o fer aflorar exemplars adults que poguessin restar enterrats. Cap a la primavera, la comissió debatrà el futur de la parcel·la, que es podria deixar en guaret –sense conrear-la– al llarg d'un any, sembrar-hi un altre conreu que no requereixi la inundació del camp o fins i tot assajar-hi tècniques de plantada d'arròs amb menys aigua. “La situació ideal seria mantenir el camp sec”, argumentava Giné.