El ministeri ara posa dunes a la platja malmesa de Malgrat
L'obra està inclosa en el mateix paquet de regeneració del litoral que la construcció d'espigons que el temporal es va empassar
S'actua en tres zones, en 632 metres de longitud i amb un pressupost de 150.000 euros
La controvertida regeneració de la platja de la Punta de Malgrat de Mar duta a terme pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i que el temporal del novembre passat va engolir en bona part tenia prevista una segona fase que ha començat aquesta setmana. Segons recull el web del ministeri, i en donen fe les excavadores i els camions que circulen pel litoral del municipi, s'hi està construint un ecosistema de dunes que ajudarà a aturar els problemes d'erosió de la zona a tocar del delta de la Tordera. En concret, l'actuació pretén, d'una banda, “mantenir el perfil de platja segur, ja que les dunes actuen com a reserva de sorra a les platges” i, de l'altra, “esmorteir els efectes de l'onatge sobre la costa i l'impacte previst de fenòmens meteorològics associats al canvi climàtic i a la pujada del nivell del mar”.
A peu d'obra, un dels tècnics explicava ahir al matí que les dunes es distribuiran en tres zones entre la platja de la Punta i la de la Conca, on des del 2002 ja s'està actuant en la introducció i protecció d'espècies vegetals dins del sistema dunar. La sorra amb què s'aixequen les formacions prové del mateix litoral malgratenc, ja que la platja que es va menjar el mal temps les onades la van abocar més al sud del municipi. En dades concretes, a la zona més al nord es crea un perfil de dunes de 112 metres de llarg i una altura d'1,5 metres i als espais de més al sud es preveuen dunes de la mateixa altura i distribuïdes en un total de 520 metres. L'actuació, en cap cas hauria d'impedir que els banyistes poguessin fer ús de la platja durant l'estiu “perquè hi haurà espai suficient per posar-hi les tovalloles”.
Un cop habilitada l'estructura dunar, es protegiran palissades biodegradables i es plantaran espècies vegetals pròpies d'aquest ecosistema. Les darreres accions consistiran a tancar l'espai protegit i a instal·lar passeres de fusta que permetin l'accés a la platja. El cost global de l'actuació voreja els 150.000 euros i està previst que s'enllesteixi en un període màxim de tres mesos.
D'altra banda, l'alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader (PSC), té previst reunir-se avui amb la cap de la Demarcació de Costes, Maria Toledano, per tractar de les conseqüències que el temporal va tenir sobre la regeneració feta a la platja de la Punta i el resultat de la prova pilot que es va fer amb la instal·lació d'espigons geotèxtils que les onades van fer desaparèixer. Aquelles obres van tenir un cost d'1,1 milions d'euros.