Teià rehabilita una masia del segle XVI com a seu de l'arxiu
Acaben les obres a Can Llaurador, on també hi haurà les dependències municipals de Cultura
Ara es dotarà del mobiliari necessari i està previst que entri en funcionament al juny
Teià ja ha acabat les obres de rehabilitació d'una masia del segle XVI perquè es converteixi en la futura seu de l'arxiu històric municipal. A l'immoble, conegut com a can Llaurador, també està previst que hi pugui haver algunes dependències municipals, com ara les de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. A més, també està previst que el nou equipament contingui oficines per impartir-hi cursos, una sala polivalent, un centre cívic per a entitats i aules d'estudi.
“Ara que ja s'ha acabat l'obra, només falta dotar la masia de mobiliari perquè pugui entrar en funcionament al juny”, va explicar l'alcalde de Teià, Andreu Bosch (CAT-ERC). L'alcalde també va comentar que l'equipament “servirà com a complement de la Casa de Cultura”. Tal com va recordar Bosch, les obres de rehabilitació de la masia van començar el 2013 i han tingut un pressupost de prop de mig milió d'euros. Un 95% d'aquests diners han estan finançats per la Generalitat i la Diputació, i el 5% restant l'ha aportat el mateix Ajuntament de Teià. Pel que fa a l'arxiu municipal, l'alcalde també va comentar que s'hi instal·laria una sala de consultes. Finalment, Bosch va recordar que amb l'acabament de les obres de la futura seu de l'arxiu històric municipal “finalitza la segona de les tres fases que relliguen tot el projecte de can Llaurador”. I és que un cop la masia estigui en funcionament, serà un element destacat més d'aquesta zona del municipi venint des del Masnou. En aquest sentit, en aquest espai ja hi ha en funcionament la nova biblioteca municipal des de l'any 2009. Ara hi quedarà per fer el parc, que estarà format per una gran zona verda amb espais per al lleure, per a l'esport i per als jocs infantils. A més, en aquesta zona també està previst fer-hi una àrea específica perquè els gossos hi puguin córrer lliurement.
Un edifici amb història
La masia de can Llaurador és força antiga. En el fogatge del 1515 hi consta que hi vivia Joan Llauradó, i en el següent, del 1533, Francesc Llauradó, batlle de Teià. A principi del segle XIX hi va viure Josep Botey, àlies Llauradó, que pertanyia a la família de Lluís Botey. Ben a prop de la part de darrere de la casa hi ha una creu de terme la construcció de la qual –segons s'explica en un goig de mossèn Santiago Casanovas– podria estar relacionada amb l'epidèmia de pesta del 1589 que va flagel·lar el poble i que podia haver començat en aquesta casa.