El Vallès busca una gestió de residus menys costosa
El consorci del Vallès Occidental comença a elaborar de manera participativa un pla fins al 2020 que revisi un model de recollida selectiva que està estancat en xifres i que cada cop resulta més car
Els municipis del Vallès Occidental comencen la planificació de la gestió de residus fins a l'any 2020 amb l'objectiu de buscar un model que millori el sistema actual basat en la recollida selectiva, ja que cada vegada resulta més costós per als ajuntaments. Les xifres de reciclatge també s'estan estancant. El dels residus és un dels debats que històricament ha portat més maldecaps i enfrontaments a la comarca, que encara té pendent de conèixer si el territori tindrà un altre dipòsit controlat de residus un cop han tancat el de l'argilera Elena, a Cerdanyola, i l'abocador de Coll Cardús, a Vacarisses. És una decisió que ha de prendre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) seguint les directrius del pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipal.
De moment, ja s'ha fet una primera trobada amb els ajuntaments per tractar l'elaboració d'aquest pla de gestió dels residus i recursos del Vallès Occidental (Prevoc), que es farà amb un procés participatiu en què també participaran, a banda de tècnics i polítics dels municipis, els de la Diputació de Barcelona, l'ARC, les universitats (UPC i UAB), els col·legis d'enginyers i d'ambientòlegs, grups ecologistes, entitats empresarials, sindicats del clúster de Packaging, el Gremi de Recuperació i organitzacions veïnals. El president del Consorci, Ricard Torralba, diu que es farà un procés formatius i deliberatiu per “poder decidir les diferents opcions de gestió dels residus amb coneixement de causa” i, d'aquesta manera, aprovar el pla a final d'any.
L'Ajuntament i el consorci tenen clar que continuar amb el model actual pot suposar un augment de costos, ja que la recollida selectiva està lluny dels objectius catalans i europeus fixats per al 2020, que arriben a percentatges del 60% i el 50% utilitzant aquest sistema quan actualment només representa el 34% de les deixalles recollides a la comarca. Per contra, augmenta la resta de deixalles que van al contenidor de rebuig i s'han de tractar.
LA FRASE
Repunta la generació de deixalles
La planificació de residus es farà segons la diagnosi que han fet al Consorci de Residus dels darrers anys i en els quals es constata que entre el període del 2006 al 2013 la producció de residus va baixar un 18%, però que en els últims dos anys ha augmentat el 3%.Les dades de recollida selectiva s'estanquen, però preocupa que la recollida de matèria orgànica hagi disminuït més del 13% en els darrers tres anys. Totes aquestes dades impliquen que hagi augmentat el nombre de residus que s'aboquen al contenidor de resta o de rebuig i que es porten al Centre de Tractament de Residus del Coll Cardús, que n'ha augmentat un 8,5% les tarifes. El nou pla també ha d'incidir en la reducció de residus impropis situats en contenidors que no són els adequats, una tendència que també s'ha detectat que va en augment. Cada vallesà genera cada dia una mitjana d'1,07 quilos de residus, un 34% de les quals es recull de manera selectiva. L'estudi conclou que aquesta ràtio baixa, i també que les plantes detractament estan dimensionades correctament.