Medi Ambient reprendrà en breu les obres de descontaminació de Flix
El pròxim mes d'abril es nomenarà nou director de l'obra de neteja del pantà i es tramitaran els treballs pendents
El pla de restitució continua encallat
Les obres de descontaminació del pantà de Flix tindran continuïtat. El secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, i la directora general de l'Aigua, Liana Ardiles, van comunicar ahir a l'Ajuntament de Flix la “voluntat inequívoca” d'acabar els treballs que van iniciar-se fa tres anys, amb el dragatge dels llots tòxics, però que des del passat mes de gener estan aturats.
L'escàndol d'Acuamed pel frau en la contractació d'obra pública i la implicació del representant de l'empresa estatal a Flix en la trama van provocar l'aturada dels treballs. Ara, però, el govern de l'Estat, tot i estar en funcions, s'ha compromès a nomenar el pròxim mes d'abril un altre director dels treballs de descontaminació a Flix. “Tornarem a tenir un interlocutor i es reprendran les reunions mensuals que manteníem l'Ajuntament, la Generalitat i Acuamed”, va explicar ahir l'alcalde de Flix, Marc Mur.
La depuració de 2 hectòmetres cúbics d'aigua contaminada –perquè ha estat en contacte amb els llots tòxics extrets–, la retirada del mur de palplanxes metàl·liques, el desmantellament de les plantes de tractament de residus i l'arranjament dels marges del riu són els treballs pendents a Flix. Medi Ambient preveu reunir-se durant les pròximes setmanes amb la Generalitat per tramitar els permisos necessaris. Saavedra també es va comprometre a enviar a l'Ajuntament els informes sobre l'estat del fons de l'embassament quan estiguin acabats.
D'altra banda, les obres del pla de restitució per garantir un subministrament alternatiu d'aigua continuen encallades.
LA FRASE
LA XIFRA
Ercros reclama 20 milions d'euros
L'Ajuntament de Flix i la societat estatal Acuamed han estat demandats per la companyia química Ercros per haver utilitzat els seus terrenys de l'abocador del Racó de la Pubilla, on s'han dipositat els residus tòxics extrets del pantà després de tractar-los. “Fa un any que Ercros va presentar una demanda civil per reclamar els drets sobre l'abocador”, va manifestar l'alcalde de Flix. La demanda es tramita en un jutjat de Barcelona i Ercros reclama a Acuamed una compensació de 20 milions d'euros. “És la mateixa empresa que ha dipositat un milió de tones de residus tòxics i radioactius al fons del pantà, que té 15 hectàrees de terrenys contaminats i que deslocalitza la producció de Flix”, va dir Mur. L'anunci d'Ercros d'invertir a Sabiñánigo i la inversió que podria anunciar aviat a Vila-seca han provocat la indignació de l'Ajuntament de Flix, que reclama al govern alternatives i que exigeixi a l'empresa la descontaminació dels terrenys industrials.