La depuradora de Sant Quirze, en servei al maig
Es va acabar de construir a finals del 2015 però encara no funciona per falta de connexió elèctrica
Una reunió entre Cedinsa, Endesa i Carreteres desbloqueja la situació
Aquesta setmana, després de la reunió de divendres passat entre Endesa, Cedinsa (concessionària de la C-17), la direcció general de Carreteres i el Consell Comarcal d'Osona, s'ha de signar l'acord que permeti fer l'obra civil per connectar l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Sant Quirze de Besora al subministrament elèctric. Un cop resolt aquest tràmit, que ha tingut durant uns quatre mesos la depuradora acabada però inoperativa, ja podrà entrar en funcionament. “El mes que ve ens agradaria poder-la engegar, l'obertura ara ha de ser imminent”, comentava ahir Manel Romans, responsable de l'àrea de Medi Ambient al Consell Comarcal d'Osona.
La depuradora de Sant Quirze, l'última que quedava per fer a Osona en un poble de més de dos mil habitants, es va començar a construir la primavera del 2015, gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, que va sufragar els dos milions d'euros que ha costat aproximadament l'obra civil. Un cop acabada, entrebancs burocràtics de permisos i discrepàncies sobre l'exclusivitat per connectar-se al punt de llum més pròxim a l'estació (C-17) han mantingut la infraestructura aturada.
Tractament de fang
Amb la incorporació de l'EDAR de Sant Quirze de Besora i la de Vilalleons (nucli de Sant Julià de Vilatorta) aquest 2016, ja seran 30 les depuradores que gestionarà el Consell Comarcal d'Osona. La de Sant Quirze de Besora està situada a la zona del Bofí i està dissenyada per tractar les aigües residuals de fins a 3.000 habitants i un cabal màxim diari de 600 m³ al dia. Una vegada depurada, “l'aigua serà retornada al riu Ter amb totes les garanties de qualitat que marca la legislació vigent”, comenten des del Consell Comarcal.
L'EDAR de Sant Quirze de Besora permet fer un pretractament (desbast de fins) de les aigües i un tractament biològic, i disposa d'una línia de fangs on es fa una deshidratació d'aquests amb vuit eres de rizocompostatge. Aquest és un sistema molt implantat a Osona, en el qual els fangs o llots generats en el procés de depuració de les aigües residuals són tractats a la mateixa EDAR en llits drenats de rizomes que assequen el fang. Aquest procés aerobi garanteix la reducció i una gestió més sostenible dels llots.