Infraestructures

Manresa podria haver de tornar 1,2 milions de l'Edifici Impuls

Generalitat i Diputació han revocat les subvencions perquè el projecte final incompleix les condicions

L'Ajuntament entona el ‘mea culpa' però recorda que el Parc Tecnològic es va idear abans de la crisi

L'Ajuntament de Manresa podria haver de tornar 1.128.000 euros de dues subvencions que el 2010 va rebre per al que inicialment es va anomenar Espai Motor i que avui es coneix amb el nom d'Edifici Impuls.

L'espai –que es va idear el 2002– havia d'esdevenir una plataforma d'innovació i transferència de coneixements i havia de ser un dels principals imants del nou Parc Tecnològic de la Catalunya Central per atraure activitat de R+D+I i empreses altament especialitzades, motiu pel qual va rebre els ajuts. No va ser així perquè l'Ajuntament va rebaixar substancialment les exigències “per la crisi” i ara la Generalitat i la Diputació de Barcelona han iniciat un procediment de revocació total de les subvencions, que ahir va ser admès i explicat per l'Ajuntament.

En concret, la Generalitat reclama el retorn de 752.000 euros com a gestora dels ajuts europeus Feder, mentre que la Diputació demana el retorn d'una subvenció de 376.000 euros. En tots dos casos, l'Ajuntament hi ha presentat al·legacions que ja han estat desestimades, motiu pel qual ha interposat recurs contenciós administratiu contra la decisió de la Generalitat i està a punt de fer el mateix amb la de la Diputació.

Els 1,2 milions corresponen a la primera convocatòria dels Feder i podrien no ser els únics que perillen, ja que l'Ajuntament també va rebre subvencions per al mateix edifici d'una segona convocatòria (376.000 euros), uns diners, però, que de moment no han estat reclamats. Per acabar-ho d'adobar, els 376.000 euros haurien pogut ser 1,1 milions, que és l'import que es va atorgar per a les fases 2 i 3, una xifra que finalment es va quedar en 376.000 perquè l'Ajuntament va decidir fer només la fase 2 en no poder aportar el 25% que li pertocava.

Ahir, el portaveu del govern manresà de CDC i ERC, Antoni Llobet, va entonar el mea culpa, però va insistir en la idea que el Parc Tecnològic és una víctima “de la crisi i del canvi brutal” de paradigma, i que el que ha intentat fer l'Ajuntament és omplir l'edifici perquè no morís abans de néixer: “És lògic que com a administració haguem buscat la manera que com a mínim els dos edificis públics –els únics que estan fets– puguin tirar endavant.”

Exigències rebaixades

Així, es van rebaixar les exigències inicials, “pensades per ser un parc tecnològic de referència a tot el país, amb uns requisits molt per sobre d'altres parcs tecnològics de Catalunya”, i el 2013 es van arrendar espais de l'Impuls a tres empreses: Caixabank, Deporvillage (botiga en línia de material esportiu) i Uve Services on Demand (serveis tecnològics i informàtics a empreses).

Llobet va matisar que els lloguers a les empreses són a cinc anys prorrogables i que aquest “caràcter temporal és una porta oberta a usos futurs de més exigència”. Aquesta tesi, lligada a la de la crisi, és l'argumentació de l'Ajuntament per fer canviar d'opinió jutjats, Generalitat i Diputació.

Ahir mateix, ja hi va haver reaccions de l'oposició: la CUP va avisar dels “efectes negatius en l'economia municipal” del projecte. I el PSC va acusar l'equip de govern de falta de transparència i va demanar accés a la documentació.

LA XIFRA

376.000
euros més d'una segona convocatòria podria haver de retornar l'Ajuntament a banda dels 1,2 milions

Un hotel al parc, l'altre front obert

Més enllà de l'Edifici Impuls, l'Ajuntament de Manresa té un altre front obert dins el Parc Tecnològic, en aquest cas amb l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, que fa quatre dies (vegeu l'edició del 30 d'abril) va assegurar que el govern manresà havia ampliat “amb obscurantisme” els seus usos, permetent ara l'ús hoteler, entre d'altres. Per a Sant Fruitós, aquest fet “desvirtua el motiu pel qual es va decidir fer el Parc Tecnològic dins l'àmbit del Parc de l'Agulla”, un entorn natural protegit. A més, el govern fruitosenc feia notar que la via escollida –la modificació d'un conveni– no era l'adequada, detallant que calia una canvi de normes de planejament. Ahir, el regidor manresà de l'àrea, Marc Aloy, va explicar que l'aprovació del conveni “és una declaració de voluntats” i que el següent pas –que encara no s'ha iniciat– és començar la tramitació per modificar el POUM i el pla parcial, “que s'haurà d'aprovar per ple i que haurà de passar també pel Consorci de l'Agulla”. Per això, va remarcar que “si ara ve un hoteler que vol posar un hotel no ho podrà fer”, desmentint així la teoria de Gent fent Poble –partit de l'alcalde de Sant Fruitós–, que va dir que “el govern manresà s'oposava a fer un hotel al parc de l'Agulla en terme de Sant Fruitós, però no en terme de Manresa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia