Els ajuntaments de la comarca fan un pas endavant en l'estalvi energètic

A Badalona s'acorden mesures per beneficiar la mobilitat, la gestió de residus i el sector domèstic

A Badalona, el pla d'acció per l'energia sostenible (PAES) té dues vessants diferenciades. Per una banda, el pla inclou les mesures que fan referència a aquells aspectes que són competència directa de l'Ajuntament, com ara el consum elèctric en les seves dependències i equipaments, enllumenat públic i la flota de vehicles municipals. També hi ha un apartat dedicat al consum domèstic i comercial i a la mobilitat dels ciutadans; en aquest cas, es proposa dur a terme campanyes de sensibilització perquè les persones siguin conscients de la necessitat de reduir el consum energètic.

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Badalona, Mercè Rius, explica que algunes de les mesures necessàries per estalviar energia ja estan en marxa, com és el cas de la substitució dels semàfors actuals per uns altres amb llums de baix consum. N'hi ha d'altres d'aplicació imminent també en aquesta línia com ara la generalització de la recollida de la fracció orgànica de la brossa en tota la ciutat, que serà possible l'any vinent amb l'entrada en servei del contracte de recollida de deixalles. Mercè Rius admet que en alguns casos els consums energètics han crescut en aquests últims anys, però ha estat a causa de l'increment en el nombre d'equipaments municipals i en la crescuda de la flota del transport públic, «que a la llarga revertirà en positiu, perquè significarà que més persones tenen accés als autobusos i no han de fer servir el vehicle privat per desplaçar-se».

El pla, a punt

Santa Coloma va ser un dels primers ajuntaments que va adherir-se al pacte d'alcaldes, i ara fa un any que va acceptar el compromís de reduir l'emissió de gasos contaminants en un 20% en un termini de 10 anys. La regidora de Medi Ambient, Begoña Bellette (PSC), explica que el govern municipal ja té redactat el PAES, que fa «una anàlisi de la ciutat des del punt de vista energètic». Bellette diu que les mesures que recull el pla ja s'han posat en marxa a la ciutat. En aquest sentit, destaca la instal·lació de plaques fotovoltaiques (amb els 5 parcs solars fotovoltaics, s'estalvien 450 tones cada any d'emissions de contaminants) i la substitució dels punts de llum tradicional per les bombetes de baix consum als semàfors. En la mateixa línia de l'estalvi energètic, a Sant Adrià s'ha anat substituint l'enllumenat de la via pública arreu del municipi, instal·lant-n'hi un de més ecològic. També s'han començat a realitzar auditories energètiques a tots els edificis municipals, mentre que aquest any han d'acabar de funcionar les plaques fotovoltaiques i solars instal·lades sobre equipaments educatius i esportius de la vila. A més, al marge esquerre el reg d'espais públics es fa amb aigua freàtica del Besòs, i al marge dret aviat s'hi podrà fer totalment. Fa uns dies, la regidoria de Medi Ambient va inaugurar la primera jornada d'eficiència i estalvi energètic en habitatges, en què es van mostrar accions per aconseguir que les famílies puguin veure reduïda la factura de la llum, l'aigua i la calefacció. L'Ajuntament ha acordat implantar un sistema de gestió energètica municipal que permetrà al consistori fer un control exhaustiu de la despesa i de l'estalvi que generen els diferents elements de la via pública i els edificis municipals. El pla preveu l'emissió d'informes trimestrals amb mesures i consells per garantir l'eficiència d'alguns serveis. La regidora de Consum de l'Ajuntament, Cristina Ares (PSC), valora positivament el pla en el sentit que en d'altres municipis ha permès estalviar «prop d'un 10% en un any» en la factura de determinats serveis.

Cotxes elèctrics

Tiana, igual que Santa Coloma, ara espera el moment per presentar el seu PAES. El segon tinent d'alcalde i responsable de Medi Ambient, Joan Pau Hernández (Gent), avança que el pla aconsella la reducció del 23% de les emissions de CO2, a través de la renovació de la flota de vehicles de la policia o la implantació de les plaques solars i fotovoltaiques en els equipaments municipals. Hernández assegura que el PAES «és un impuls per introduir de manera més general» les mesures que fan reduir els gasos contaminants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.