Medi ambient

Part de les fuites a la séquia Monar a Salt són per mals usos a les hortes

Alguns usuaris fan petits forats per agafar aigua que amb el temps s'eixamplen i poden causar filtracions permanents

L'últim cas ha fet tallar el canal 10 dies

Les fuites, cada cop més freqüents, que hi està havent a la séquia Monar a Salt no estan causades en tots els casos pel precari estat de la infraestructura, sinó que també s'ha detectat que hi ha vegades que són provocades per alguns mal usos d'alguns usuaris de les hortes. Aquest seria el cas de l'última afectació, fa dues setmanes, en què hi va haver dos esfondraments a la paret exterior del canal –en un tram format per rierencs i terra–, cosa que va fer que es vessés aigua als camps, just a l'altra banda del parc Monar. Això va fer que s'haguessin de refer uns 20 metres i la séquia estigués tallada 10 dies. Tot just es va començar a reobrir de manera gradual dijous passat. Segons fonts consultades, tot indica que l'incident va ser provocat pel fet que alguns usuaris de les hortes fan petits forats per tal d'agafar aigua per regar –ja sigui connectant-hi una mànega o fent des d'allà un canal de reg– i amb el temps aquests forats es van deteriorant i eixamplant, sobretot si l'hortolà abandona l'hort i el forat deixa d'estar controlat, i això pot arribar a causar una filtració constant i donar lloc a una inundació, com semblaria que ha estat aquest cas. Es tracta d'un mal ús difícil de detectar i que només es fa evident si causa una inundació i s'ha d'intervenir.

LA XIFRA

10
dies
va estar tallada la séquia Monar arran de les últimes fuites, que van inundar uns camps fa dues setmanes.

Seguiment continuat i intens

L'Ajuntament de Salt no vol confirmar o valorar les causes de les fuites, i subratlla la feina duta a terme per arreglar-les. En aquest sentit, remarquen que hi ha molta sensibilització sobre el manteniment de la séquia i que els tècnics en fan un seguiment molt rigorós, continuat i intens. La preocupació ha anat en augment perquè s'està incrementant la freqüència d'incidències: abans eren problemes més puntuals i ara es produeixen més sovint. En l'últim any hi ha hagut tres inundacions importants, una de les quals va arribar fins al carril bici.

Els tres propietaris del canal, els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó, estan en contacte permanent per buscar solucions per a la séquia. Actualment treballen per a la creació de la comunitat d'usuaris i regants de la séquia, a fi de poder buscar finançament extern –probablement a Europa– per fer una intervenció global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia