Infraestructures

CDC de Sant Fruitós insta el Parlament a regular les emissions dels crematoris

El grup a l'oposició diu que no hi ha normativa i vol garanties en el projecte que es pretén implantar al municipi

El plec de la licitació tira endavant

El govern estudiarà una possible regulació dels forns crematoris després que CDC de Sant Fruitós de Bages hagi posat sobre la taula “la necessitat” de tenir “una normativa específica relacionada amb les emissions” d'aquestes instal·lacions. La petició, que ha recollit el diputat de Junts pel Sí Germà Bel, arriba per la “preocupació” de CDC pel crematori previst en aquest municipi bagenc, que es posarà a licitació aviat.

Mercè Casals, cap de llista de CDC –principal grup a l'oposició– va explicar ahir que arran del projecte a Sant Fruitós va iniciar una recerca per saber com es regulen els forns crematoris. La seva “sorpresa” va ser “adonar-me que no hi ha una legislació sobre crematoris” i que “l'actual llei de sanitat mortuòria és antiga, dels anys 90”. Al seu entendre, no incideix prou en la regulació dels forns. Sí que existeixen “unes recomanacions que fa la Generalitat, però són això, recomanacions que es poden aplicar o no; en cap cas està ben regulat. No hi ha legislació a Catalunya ni tampoc a l'Estat espanyol”.

Per aquest motiu, i després de “recollir informació d'estudis universitaris d'arreu”, va posar la informació a mans del diputat bagenc de Junts pel Sí David Bonvehí, que va fer de pont entre Casals i el Parlament. Casals va afirmar que es tracta “d'un món desconegut” i es va mostrar preocupada per l'efecte que les “emissions poden tenir sobre el medi ambient i les persones”. Segons va dir, “les partícules que s'emeten a l'aire, els tipus de filtres que s'usen, la temperatura i el temps” són elements que després influeixen en la contaminació: “Si es compleixen, no hi ha cap problema, però si no es fa les emissions poden ser molt tòxiques, per això cal una llei que ho reguli.”

Recurs tombat

En el darrer ple, el recurs de reposició contra el plec de clàusules presentat per CDC –en el qual el grup demanava més temps per estudiar el projecte– va ser tombat per l'equip de govern (Gent fent Poble i el PSC) al·legant “extemporaneïtat”. Segons l'alcalde, Joan Carles Batanés, es va presentar “18 dies més tard de la finalització del termini”, de manera que “no el podem admetre per un problema en la formalitat”. Casals no hi va estar d'acord: “El vam presentar el mes posterior a la publicació al BOP”, va respondre, però va descartar iniciar la via judicial. L'altre grup a l'oposició, ERC, es va queixar d'un fet similar, ja que en un ple no se li van acceptar unes al·legacions. La seva cap, Àdria Mazcuñán, va demanar explicacions a l'alcalde sobre com s'han de tramitar les peticions.

LES XIFRES

45
anys de concessió
són els que preveu el plec. A canvi, l'empresa pagarà la construcció dels equipaments.
4.000
euros l'any
són els que haurà de pagar l'empresa adjudicatària a l'Ajuntament, segons el plec de clàusules.

Pagar a canvi de gestionar

El plec de clàusules del projecte preveu que sigui l'empresa que guanyi el concurs la que assumeixi el cost de construcció d'un tanatori i un crematori que es construiran just al costat del cementiri actual, als afores del poble. El terreny, de 5.400 metres, és de propietat municipal i ja està classificat com a sòl d'equipament funerari. A canvi, l'empresa guanyadora gestionarà el tanatori, el crematori i també l'actual cementiri en els 45 anys vinents. El plec també preveu que l'empresa adjudicatària pagui un cànon anual de 4.000 euros. El de Sant Fruitós serà el primer crematori del Bages. Segons el consistori, si el projecte tira endavant permetrà que “els bagencs no s'hagin de desplaçar a Terrassa”, on hi ha el crematori més proper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.