El Bages s'alia per aspirar a les ajudes de turisme dels Feder
El topall d'habitants marcat pels fons europeus fa que el Consell Comarcal englobi les demandes de deu municipis en una única sol·licitud
La idea és que tots els projectes segueixin la mateixa línia de promoció del territori
Diverses poblacions del Bages s'han aliat a través del Consell Comarcal per aspirar als ajuts europeus Feder en la seva línia de promoció del patrimoni turístic. El topall imposat enguany per als municipis –que han de tenir més de 20.000 habitants– ha portat el Consell a promoure una única sol·licitud.
La convocatòria es va tancar ahir i, en total, s'han adherit a la crida deu municipis, que han presentat onze projectes per un valor de 2.006.970,45 euros (sense IVA). Els ajuts, si s'atorguessin, subvencionarien la meitat de l'import. El conseller comarcal de Turisme, Josep Canal, va assegurar ahir que veia el nou topall com una oportunitat “per coordinar les diferents iniciatives”. El fet d'anar units, va dir, “ens ha permès agafar una línia conjunta, si no a vegades els projectes són com bolets”. La línia escollida és la del geoturisme, que se centra a destacar el patrimoni i l'entorn natural i que a la Catalunya Central té un dels principals puntals en el Geoparc, que es vol convertir en “l'eix vertebrador per la diversificació de l'economia de la comarca, potenciant el sector terciari, generant ocupació i preservant de manera sostenible el patrimoni local”. Per això, les actuacions estan basades en rehabilitacions del patrimoni arquitectònic, monumental i natural, i a la millora de l'accessibilitat i senyalització dels recursos relacionats amb el llegat miner i geològic. Tot plegat, amb una estratègia de dinamització a través d'oficines de turisme, centres d'interpretacions i d'acollida de visitants.
En concret, els projectes demanats són: la supressió de barreres arquitectòniques al Museu d'Artés (108.078,70); accés i promoció del pont vell d'Avinyó (26.933,33 euros); rehabilitació de les tines dels Manxons de Callús (110.000,00 euros); millora dels espais de divulgació del Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona (151.000,00 euros); rehabilitació de les façanes i sala petita del Casino Borràs de Castellbell i el Vilar (182.029,27 euros); dignificació dels accessos de Navarcles a Sant Benet (189.242,26 euros); reforma a la Casa Museu Torres-Amat a Sallent (395.268,90 euros); rehabilitació de la Casa de l'Ermità i la torre del Castellet de Sant Vicenç de Castellet (272.466,92 euros); habilitació de la capella de Cal Clarassó de Santpedor com a oficina de turisme (41.597,01 euros); nou espai d'enoturisme a l'antic escorxador de Navàs (234.430,00 euros), i el centre d'interpretació del Cicle Lunar a la Pallissa de Castelladral, també a Navàs (32.279,92 euros).