Medi ambient
Vint boies ecològiques noves al fons marí
Instal·len els biòtops artificials a les platges de Tarragona, Altafulla, Torredembarra i l'Hospitalet de l'Infant
El Port de Tarragona va ser l'escenari ahir de la presentació de les vint noves boies ecològiques que s'instal·laran aquest estiu al litoral tarragoní. Set d'aquests elements s'emplaçaran a la platja de Tamarit i la resta es repartiran entre Torredembarra, Altafulla i l'Hospitalet de l'Infant. D'ençà del començament del projecte, patrocinat per Repsol, l'any 2012, s'han incorporat 86 biòtops al litoral tarragoní.
Les boies ecològiques estan formades per biòtops artificials que no danyen el fons marí i que serveixen per determinar la zona reservada al bany a les platges. Tal com va explicar el creador de les boies, Miquel Rota, la novetat d'enguany és que “les balises que s'instal·laran estan fetes d'un ciment marí que no contamina, que s'endureix quan es posa a la mar i que permet que els biòtops tinguin una llarga durada”. A banda, Rota va afegir-hi que “estan construïts amb formes orgàniques” i que “són molt rugosos per impedir que la plaga d'eriçons de mar se'ls mengi”. Es tracta de grans peces d'obra i pedra de forma cònica, d'entre 1,30 i 2 metres d'alçada, per 1,5 metres d'amplada. Pesen entre 1.000 i 2.000 quilos i estan fetes d'un ciment de PH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines, que formen un escull. Aquestes noves boies hi seran de manera permanent i, passat l'estiu, tan sols serà necessari treure la cadena que va de la boia intermèdia a la superfície. La resta de l'estructura i tota la flora i la fauna que hi hagi crescut quedarà on serà fins a l'estiu següent.
El biòtop Antina a Torredembarra
La idea de les boies ecològiques ideades per Miquel Rota –expert en aquariofília marina, cultius de roca viva i professional del submarinisme– neix a partir del seu projecte per a la construcció del biòtop Antina, una muntanya submarina de 18 metres d'alçada per 80 metres de diàmetre feta amb roques de carbonat de calci d'origen coralí que s'ha de situar al conjunt natural marí del litoral de Torredembarra.
El projecte del biòtop es és, a hores d'ara, en la seva fase final, en espera que el govern li doni el vistiplau definitiu. De bon començament, l'Ajuntament de Torredembarra ha donat el seu suport perquè es pugui desenvolupar aquest projecte, que vol ser un referent mundial ambientalment i ecològica, alhora que vol servir com a reclam turístic per a la zona i pels amants del submarinisme. El responsable de comunicació de Repsol, Josep Bertran, va manifestar la voluntat de la companyia de continuar col·laborant-hi i es va mostrar satisfet per l'interès generat.