Infraestructures

La Generalitat busca el consens en el cas de la planta de Sant Jaume

Partidaris i detractors del projecte del Consell de la Garrotxa es trobaran la setmana que ve a Barcelona per concretar on es construiria l'equipament

Les parts implicades en el projecte de la planta de tractament de residus de la Garrotxa, que està previst que es construeixi a Sant Jaume de Llierca, es reuniran dimecres de la setmana que ve al Parlament.

La trobada, que convocarà l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat i que serà fruit de la reunió que el dia 29 van tenir a la cambra catalana representants del municipi i diputats de JpSí i la CUP, té com a objectiu desbloquejar la situació en què es troba el projecte: d'una banda, l'ARC i el Consell Comarcal de la Garrotxa, que n'és el promotor, defensen l'equipament; i de l'altra, l'Ajuntament de Sant Jaume i una associació de veïns hi estan en contra. En la reunió de la setmana que ve hi participaran l'Ajuntament (govern i oposició), el Consell Comarcal de la Garrotxa, diputats de JxSí i la CUP, directius de l'ARC i, probablement, representants de l'associació de veïns contrària a la planta.

Dins d'aquests dos blocs enfrontats, però, hi ha diferències. Mentre que l'ens comarcal vol fer la planta en uns terrenys rústics, can Coma de Baix (ja n'ha aprovat el pla especial), en el conveni per al seu finançament el govern no concreta on s'executarà el projecte. D'altra banda, els dos grups del consistori (CDC, al govern, i JpSJ-AM, a l'oposició) han consensuat que faran un front comú per evitar que s'executi el pla especial, al mateix temps que l'Ajuntament manté el recurs al contenciós administratiu presentat el 2014 contra el pla especial.

L'associació veïnal, en canvi, no vol la planta ni a Sant Jaume ni en cap altre lloc de la comarca, ja que considera que és innecessària tenint en compte –assenyalen– que les deixalles garrotxines es podrien tractar a les plantes de comarques veïnes, com ara a la d'Orís (Osona). L'alternativa a can Coma de Baix proposada des d'alguns sectors és el polígon industrial del Pla de Politger, situat molt a la vora d'aquella finca. Si finalment l'Ajuntament i la Generalitat pacten que la planta es faci al polígon industrial, aleshores l'associació demanarà una consulta ciutadana perquè siguin els veïns els que tinguin l'última paraula.

LA DATA

13-07-16
és el dia
en què està previst que hi hagi la reunió, que convocarà la Generalitat.

LA FRASE

Si finalment es pacta que es faci al polígon, demanarem una consulta ciutadana
Associació de veïns de Sant Jaume de Llierca en contra de la planta

Un equipament supracomarcal

La Generalitat té previst gastar-se en la construcció i posada en servei de la planta de Sant Jaume de Llierca un màxim de 14 milions d'euros. Per tal que aquesta inversió sigui rendible a mitjà termini, es vol que les futures instal·lacions donin servei no només a la Garrotxa sinó a la comarca veïna del Pla de l'Estany. Els respectius consells comarcals han signat un conveni que té com a objectiu “contenir els costos del tractament de residus en un marc general d'augments que es preveu per als propers anys; mantenir en mans de les dues comarques els criteris de decisió respecte als sistemes de gestió; assegurar el correcte funcionament de les infraestructures de tractament, que, entre altres aspectes, inclou garantir una massa determinada de residus que, amb la suma de les dues comarques, es preveu suficient, i fer complementari el funcionament dels dos abocadors, per tal d'assegurar l'estabilitat per un termini de 20 anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia