Medi ambient

Medi ambient

L'aigua de Forallac i de la Bisbal està contaminada

No és apta ni per beure ni per cuinar a causa de l'excés d'herbicides

L'aigua de la xarxa pública de la Bisbal d'Empordà i Forallac “no és apta ni per beure ni per cuinar”. Així ho van fer públic els alcaldes dels dos municipis, Lluís Sais i Josep Sala, respectivament, a través d'un ban, publicat el 4 d'agost a les pàgines webs dels consistoris, en el qual comuniquen a la població que està contaminada per un excés de dos herbicides. Concretament, la darrera mostra analitzada per la concessionària del servei, l'empresa Sorea, ha detectat 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 micrograms per litre de Terbutilazina. Segons el comunicat del consistori, aquestes concentracions estan per sobre les que permet la normativa espanyola, però per sota del que permet l'Organització Mundial de la Salut, en el cas de la Terbutilazina, en què estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre. Davant de la detecció excessiva d'herbicides, els consistoris han informat la població que l'aigua es pot seguir utilitzant “per dutxar-se, rentar la roba, rentar estris de cuina, regar les plantes o altres usos sense risc per a la salut”.

Els ajuntaments de la Bisbal d'Empordà i Forallac han detallat que “les diferents administracions actuants efectuaran controls continus que permetran valorar les mesures correctores aplicades per restablir com més aviat millor les condicions aptes per al consum” a l'aigua de la xarxa pública. A més, han recomanat a la població dels dos municipis “un consum moderat de l'aigua de la xarxa, i evitar-ne el malbaratament”, ja que un dels motius de la concentració d'aquestes substàncies podrien ser els baixos nivells d'aigua dels pous. De la seva banda, el grup Compromís per la Bisbal ha criticat, a través d'un comunicat, la gestió de l'equip de govern de la Bisbal (ERC, CUP i ICV) d'aquesta situació i ha exigit responsabilitats. Per Compromís, les declaracions de l'alcalde, Lluís Sais (ERC), a diversos mitjans de comunicació sobre la contaminació “denoten manca de transparència, d'informació, de responsabilitat i de respecte vers la salut dels bisbalencs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia