la contra

El bombó del Montgrí

Creat i comercialitzat a Torroella per un xocolater belga, amb la figura del castell del massís del Montgrí, s'exporta a través de les fires més importants d'Europa

Inspirat en la majestuositat del castell del Montgrí, Paul-Hèctor Bossier ha creat un bombó totalment artesà, a base de fruits secs, herbes i, evidentment, xocolata. El bombó es comercialitza sota la marca Kastels i és una mena d'homenatge a l'admiració que sent pel massís del Montgrí, que té en el castell un símbol de la plana empordanesa.

Aquest bombó del Montgrí fet amb xocolata belga i amb productes ecològics de casa nostra es comercialitza a través de la pastisseria Batlle de Torroella de Montgrí. I el fet que Paul-Hèctor Bossier faci servir la xocolata belga com a matèria primera, en comptes de xocolata del nostre país, l'explica i justifica argumentant: «El 80% del cacau mundial surt de la Costa d'Ivori, però no té res a veure amb la xocolata que es fa a Bèlgica. El preu mundial del cacau passa per la borsa de Londres i té moltes fluctuacions, però els fabricants belgues tenen cultius propis a la Costa d'Ivori i no passen per Londres. Els secrets de la xocolata només són dos: assecar la llavor del cacau al sol i torrar-la bé. I això, a Bèlgica, ho saben fer molt bé. Tots els altres ingredients són catalans, i ecològics.» I és que a part de productes com la llet, que la compra, la taronja, per exemple, prové del seu propi conreu.

Bossier és tot un artesà, i en treballar sol, la seva producció és limitada.Va viure gairebé sempre a Gant, abans d'establir-se a Torroella de Montgrí l'any 1999. Paul-Hèctor Bossier va néixer en un poble de Bèlgica, a prop de Bruges, que es diu Roeselare, l'any 1964. Aquest flamenc de Flandes parla vuit llengües, entre elles un català perfecte. Com la majoria de mainada, de ben petit ja va ser un bon consumidor de xocolata. I ara, des de fa vint anys, es dedica professionalment a treballar-la. Primer de tot, però, va passar per la formació professional de xocolateria, pastisseria i gelats. Després, va fer estudis pedagògics per ser professor, i va exercir al mateix institut on va estudiar. Més endavant, va fer pràctiques en reconegudes xocolateries i pastisseries a París, Viena i Suïssa. A Suïssa, precisament, va treballar per a xocolates Lindt Sprüngli i va ser un dels seus xefs d'un dels departaments de xocolateria. L'any 1992 va visitar com a turista Barcelona i va treballar uns mesos a la pastisseria Baixas, mestres de la pasta fullada. Per a Bossier, la pastisseria té una part creativa al mateix temps que un punt molt rutinari, i en veure que la vida de pastisser és molt dura en haver de treballar en gran mesura de nit, l'any 1993 se'n va anar a Madrid a fer belles arts. Tot i que després d'acabar els estudis a Madrid va tornar a Bèlgica, el 1998 va decidir que el seu lloc era a Barcelona per fer la seva pròpia xocolateria, i va començar a fer trufes de diferents gustos. I és que Bossier enyorava la xocolata, i en ella retroba tota la part de creativitat que sempre ha buscat. Després d'un parell d'anys a la ciutat comtal, un dia d'estiu, convidat per uns amics que tenia a l'Estartit, va quedar enamorat i captivat pel Montgrí i el seu litoral. Això afegit al fet que ja estava una mica cansat de la gran ciutat, va fer que el 1999 prengués la decisió d'establir-se a Torroella de Montgrí, on va comprar una casa al nucli antic i va obrir un obrador. De llavors ençà, és a la vila torroellenca on prepara i fa les seves creacions xocolateres que exporta a Europa participant en fires que es porten a terme en ciutats i capitals de Catalunya, de l'Estat espanyol, França, Itàlia o Portugal, per exemple.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.