El grup Friusa-Valent exporta carn i pernil llescat a més de quinze països

Les dues indústries es complementen en la comercialització dels seus productes juntament amb Pernils Llémena

Manel Geli és el president del consell d'administració de Friusa, i Lluís Ferrer, gerent de Productes Valent. Tot i que els accionistes del grup són els mateixos, administrativament les dues empreses actuen de manera independent. La seva capacitat i envergadura és molt diferent una de l'altra.

Friusa, amb escorxador de boví i oví i sala d'especejament de porcí, boví i oví, té una facturació anual de 70 milions d'euros. La seva producció a l'escorxador és de 1.300 porcs diaris; 400 bovins setmanals; 4.000 xais mensuals, i 5.000 tones anuals d'importació i distribució de carn i peix congelats. Friusa ven un 50% del seu producte a Catalunya, un 28% a la resta de l'Estat i un 22% l'exporta a França i a països de l'Est.

Productes Valent, d'altra banda, amb una facturació anual de 9 milions d'euros i una producció de 2.500 tones anuals, comercialitza llonganissa i fuet i fa dos anys que va iniciar el procés de llescar i envasar pernil, el seu producte estrella, que subministra principalment a les grans cadenes d'hostaleria i restauració de Catalunya, i que ara exporta en un 66% de la producció a països com Uruguai, Mèxic, Colòmbia, Hongria, República Txeca, França, Alemanya, Bèlgica, Anglaterra, Holanda o Dinamarca. Ara, el seu projecte més immediat es fer una nova línia de llescat de pernil i introduir-se als mercats dels Estats Units i del Brasil. A Catalunya hi ven un 25% del producte i un 9% a la resta de l'Estat.

Participació en societats

El grup té participació en altres sis societats que li permeten una major capacitat de comercialització: A Norfrisa, com a escorxador de porcí, hi té una participació d'un 50%; a Nordantrip, tractament i venda de tripa natural, un 50%; a Subproductos Echevarria, procés i venda de subproductes, un 11,33%; a Pernils Llémena, com assecador i desossament de pernils, un 25%; a Comercial Amat, en distribució de productes alimentaris, un 40%, i a Instal·lacions Frigorífiques Balears, en magatzematge, congelació i distribució de productes alimentaris, un 70%.

Tant Friusa com Productes Valent tenen projectes d'ampliació de les seves instal·lacions. En aquest sentit, el soci de Friusa, Norfrisa, ha adquirit un terreny al costat del complex per potenciar i ampliar encara més la seva indústria. Així mateix, Friusa negocia l'obertura d'una fàbrica a Corea del Sud per comercialitzar la cloïssa en clova, congelada, de la qual ara ja importa moltes tones.

Productes Valent, que ara llesca deu tones de pernil a la setmana, projecta ampliar la seva oferta d'exportació.

LA FITXA

Fundació de l'empresa
L'any 1940
Gerent
Lluís Ferrer
Situació de les instal·lacions
A Girona, polígon de Taialà
Producte
Pernil llescat i embotit de llonganissa i fuet, juntament amb la fàbrica compartida, Pernils Llémena
Producció
2.500 tones anuals
Treballadors
22 (fixes)
Facturació
9 milions d'euros anuals
Mercat
66% a l'exportació
25%a Catalunya
9% a la resta de l'Estat

LA FITXA

Fundació de l'empresa
1968
President del Consell d'Administració
Manel Geli
Situació de les instal·lacions
Riudellots de la Selva
Producte
Indústria càrnia de porcí, oví i boví importació de carn i peix congelats
Treballadors
87 (fixos)
29 (externs)
Facturació
70 milions d'euros anuals
Mercat
50% a Catalunya
28% a la resta de l'Estat
22% a l'exportació

Empreses familiars

Friusa i Productes Valent són dues empreses familiars. La primera va ser fundada el 1968 i la segona el 1940. El progrés ha estat la seva trajectòria, malgrat els inevitables alts i baixos. Felip Geli i Lluís Ferrer van comprar la fàbrica a la família Ramón Pagès l'any 1972, que després era a Domeny. El 1986 es va fer la nova fàbrica a Taialà, on es ara, dedicada llavors als embotits i al pernil cuit. El 1996, Productes Valent va començar a tractar el pernil curat, després que des del 1992 ja tenia participació a l'empresa Pernils Llémena. El 1996 va suposar un impuls important per a Productes Valent, en què va fer una ampliació de les instal·lacions per adaptar-se al nou mercat basat en la línia del pernil, tot i que treballava en la fabricació d'embotits. L'any 2006 es va voler potenciar la indústria de Sant Esteve de Llémena, Pernils Llémena, amb l'ampliació de la planta fins a 22.000 m². Aquesta indústria disposa de totes les certificacions de qualitat necessàries per poder accedir a tots els mercats mundials. Amb unes modernes i grans instal·lacions per a l'assecatge de pernils, la indústria també els desossa i els envasa. El pernil llescat, explica Lluís Ferrer, cada vegada guanya més terreny al que té os. El públic accepta millor el pernil llescat, perquè és més còmode i ràpid en el procés de servir-lo.

Peix i marisc

A banda de la seva producció de la planta de Riudellots, Friusa importa 5.000 tones anuals de carn i peix congelats, que també s'encarrega de distribuir. Importa peix i marisc de la Xina, Corea del Sud, Xile i l'Argentina, i xai de Nova Zelanda i tripa del Brasil, l'Argentina i Uruguai. De Corea, importa sobretot la cloïssa amb clova congelada, treballant conjuntament amb una empresa coreana. Actualment està en negociacions i «les converses ja estan força avançades», segons explica Lluís Ferrer, per muntar una empresa allà i treballar directament el producte. Un cop pescada, la cloïssa se sotmet a un tractament en el qual se li retira la toxina per després congelar-la i envasar-la. Actualment, Friusa importa una gran quantitat de tones d'aquest producte, que distribueix als seus mercats. Els responsables del grup Friusa-Valent saben bé que gestionar directament ells mateixos aquest negoci els suposarà sobretot reduir els costos i, per tant, augmentar-ne els beneficis, a més de tenir un domini i una seguretat en l'elaboració del producte. Aquest és un dels projectes de futur importants que té el grup empresarial gironí, juntament amb altres que té en estudi però que tot just s'estan gestant, i que Ferrer considera prematur anunciar-los perquè, diu, «encara no han madurat suficientment».

Sacrifici amb ritual islàmic

Friusa (Frigoríficos Unidos, SA) va començar a sacrificar animals Halal amb ritual islàmic l'any 1999, de les espècies ovina i bovina. La paraula Halal significa «permès, autoritzat o saludable». Perquè un aliment o beguda sigui considerat Halal ha d'ajustar-se a les normes islàmiques recollides en l'Alcorà. Aplicat als aliments, porta implícit que aquests són aptes per ser consumits per les persones musulmanes, perquè han estat elaborats amb els requisits que exigeix la llei islàmica. D'aquesta manera, els animals han de ser sacrificats orientats a la Meca. Així mateix, els aliments han d'estar exempts de qualsevol substància o ingredient no lícit, o de qualsevol component que provingui d'animals prohibits, i no han de posar-se en contacte amb substàncies o productes prohibits, ja sigui durant l'elaboració, producció, processament, emmagatzematge o transport. Els animals Halal sacrificats a Friusa disposen d'un segell de garantia, escrit en àrab i amb la certificació corresponent. La indústria disposa de les instal·lacions més modernes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.