Casa Modena canvia de nau per ampliar la producció i fer més tipus de pizzes

L'empresa, ubicada des de l'any 2002 a Riudellots de la Selva, elabora unes dues-centes mil pizzes a l'any

«La nostra idea era introduir, aquí, una cosa que no hi havia, que no es menjava.» Amb aquesta idea resumeix Braccaioli el perquè es va crear l'empresa Casa Modena a Riudellots, ara farà vuit anys. «Faltava una pizza de qualitat, feta a mà, cruixent, sense additius i fresca», remarca el propietari de l'empresa. Casa Moden va començar elaborant pizzes, fetes sempre manualment en tot el procés, però més endavant va anar afegint productes a l'oferta. Així doncs, actualment l'empresa té al mercat des de pizzes fins a postres, plats preparats, pasta i també vi, l'única cosa que no es fa a Catalunya.

Braccaioli reconeix que els dos primers anys van ser durs, però des que El Corte Inglés va obrir les portes al producte les coses van anar molt més bé, ja que els va obrir moltes possibilitats, arreu de l'Estat, en restaurants i pizzeries. «Al començament fèiem pizzes amb molta base i poc topping (ingredients sobre la pizza) i els gustos aquí eren a l'inrevés», comenta Braccaioli, que ara assegura que els gustos del client català han canviat i que l'empresa també ha optat per «augmentar el topping amb una bona base».

Després de la pizza, Casa Modena va apostar per la pasta, que ha tingut un èxit important. «La nostra idea és ser un referent com a producte italià fet a Catalunya amb mentalitat italiana», argumenta Braccaioli. «Per això s'ha obert una cadena de botigues», assenyala. Gairebé tota la matèria primera es compra a Catalunya. «La farina és bona, gairebé millor que a Itàlia», explica, tot i que reconeix que el llevat el compren allà «perquè a Itàlia tenen més experiència de fer-lo».

A finals de l'any passat Casa Modena va estrenar nau a Riudellots, perquè a causa del creixement l'anterior ubicació s'havia fet petita. Calia més espai per a la producció i menys per a l'emmagatzematge, ja que el producte surt ràpidament de la nau cap als punts de venda i no es creen gaires estocs. L'empresa ha resistit els envits de la crisi econòmica perquè en aquests últims anys ha diversificat de manera important els punts de venda.

La progressió de l'empresa, amb la nova nau i l'augment de la varietat de productes, també s'ha vist reflectida amb l'augment de personal des dels seus inicis. Dels quatre treballadors que hi havia al començament de tot, s'ha passat als quinze que té actualment.

L'empresa només exporta les seves pizzes a l'Esta espanyol, i de moment descarta fer-ho cap a altres mercats, bàsicament per un tema de cost del transport i perquè considera que encara hi ha marge en el mercat estatal per créixer més.

LA FITXA

Any de fundació de l'empresa
2002
Emplaçament
Riudellots de la Selva des del principi. Fa tres mesos va canviar de nau
Número de treballadors
15
Àmbit de distribució dels productes
Únicament l'Estat espanyol
Producció anual de pizzes
Aproximadament, unes 200.000 pizzes
Productes
S'elaboren 13 tipus de pizza: Margherita, Firenze, 4 Sapori, Tre Torri, Trastevere, Diavolo, Gran Paradiso, Italia, Rimini, Agrigento, Sorrento, Base i Modena. La pizzeta Focaccia, pasta fresca, pasta fresca, plats preparats, vi i postres.
Número de botigues
Quatre, una a la mateixa nau on s'elaboren els productes
Ubicació de les botigues
Girona, Riudellots de la Selva, Vic i Granollers
Lloc web
http://www.casamodena.es

Quatre botigues

L'empresa, arran de l'embranzida dels seus productes, ha obert últimament fins a quatre botigues a tot Catalunya, bàsicament a les zones properes al centre de producció. Una d'aquestes botigues es troba precisament a Riudellots de la Selva, a la mateixa nau on es produeixen tots els productes. Una altra de les botigues és en ple centre de Girona, al carrer Ultònia. També s'han obert botigues a la demarcació de Barcelona, concretament a Vic i a Granollers.

Diversos productes

Casa Modena ha diversificat amb els anys la seva oferta de productes. Actualment hi ha al mercat tretze tipus de pizza: Margherita, Firenze, 4 Sapori, Tre Torri, Trastevere, Diavolo, Gran Paradiso, Italia, Rimini, Agrigento, Sorrento, Base i Modena. Totes les pizzes tenen tomata. L'empresa està treballant ara en la sortida al mercat d'altres varietats, com ara una amb mozzarella de búfala amb spek, gorgonzola i formatge d'Ajiago. Però no serà l'única, perquè s'està pensant en tres o quatre més. Casa Modena també produeix un snack, la pizzeta Focaccia. A més, elabora pasta fresca i plats preparats com ara l'anomenada Lasagnole di Modena.

També existeix força varietat en l'apartat de postres, les dolci. Casa Modena elabora tiramisú, pannacotta, la Torta Cioccolato i també la que anomenen de Yogurt & Mela.

L'únic producte que no està fet al nostre país és el lambrusco dello Zio, que el fa a Itàlia una empresa familiar.

Però les pizzes són l'únic producte que l'empresa distribueix a tot arreu. Quant a la resta de productes, aquests es poden trobar a les quatre botigues que té obertes l'empresa a Catalunya.

A Riudellots des del 2002

Casa Modena va decidir instal·lar-se al polígon de Riudellots de la Selva. Ara fa aproximadament tres mesos, però, a causa de les necessitats de l'empresa, es va traslladar a una nova nau, molt a prop de l'anterior emplaçament, al costat de Comexi. Braccaioli explica que el motiu de la mudança era aconseguir una millora en l'organització de la feina. En l'anterior nau hi havia molt d'espai per a l'emmagatzematge, mentre que el que feia falta era més amplitud per a la zona d'elaboració dels productes de l'empresa. A la nova nau comprada per l'empresa, Casa Modena ha trobat l'equilibri just per millorar les condicions de feina, que actualment realitzen una quinzena de treballadors, als quals cal afegir-hi Braccaioli, la seva dona i el seu fill. En aquest nou lloc també s'ha obert una de les quatre botigues que tenen.

El procés d'elaboració

El procés d'elaboració de les pizzes és manual. Primer s'elabora la massa, que es posa a quaranta graus perquè fermenti durant una hora i mitja depenent del temps i del clima, ja que no és el mateix fer-ho a l'estiu que a l'hivern. Una vegada la pizza surt d'aquesta màquina s'hi afegeix la tomata i després va al forn.

La cadena que transporta la pizza la porta després a una sala on a tretze graus de temperatura, per qüestions bacteriològiques, s'hi posa el topping, és a dir, tots els elements que es posen a sobre de la pizza. En aquest moment també s'hi afegeix la mozzarella i quatre treballadors són els que s'han d'encarregar de posar-hi l'esmentat topping. Una vegada feta aquesta operació, es porten les pizzes a la màquina que les envasa.

En una altra sala, es posen les etiquetes i s'ordena el producte segons les comandes que s'hagin fe. L'empresa no emmagatzema gaire estoc, perquè sempre produeix segons les necessitats i les demandes que li venen dels clients.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.