La biblioteca Xavier Amorós de Reus atrau un miler d'usuaris cada dia

El volum d'activitats culturals que organitza el servei va créixer de manera destacada l'any passat

Si l'augment d'usuaris de la biblioteca el 2009 va ser del 5,9% en comparació al 2008, l'augment dels documents prestats va ser una mica més elevat, concretament del 7%. El 2009 es va tancar amb un fons de 114.978 documents (11.523 més que el 2008) i se'n van prestar 249.665 (16.306 més que el 2008), fet que vol dir una rotació de 2,2 vegades el fons. Els llibres són els documents més prestats a la biblioteca (86.751), seguits dels audiovisuals (11.758) i els sonors (10.410). En canvi, l'increment no va ser tan important en el nombre d'usuaris dels serveis d'internet i ofimàtica, ja que es va ser dels 20.329 amb relació als 20.257del 2008.

Les activitats culturals (exposicions, visites escolars, clubs de lectura, exposicions i d'altres) que organitza la Biblioteca Central Xavier Amorós també van experimentar un creixement destacat. De les 243 activitats convocades l'any 2008 es va passar a les 251 del 2009, que van aplegar 20.643 assistents amb relació als 13.864 de l'any anterior. Els augments més importants van ser en els assistents a l'hora del conte, que amb els 4.496 registrats van duplicar els registres del 2008; i el nombre de visitants de les exposicions (20 exposicions amb 11.050 assistents). Els clubs de lectura (grups de persones que es reuneixen periòdicament per comentar el llibre que llegeixen) van augmentar significativament, ja que al 2008 se'n van organitzar 8 que van aplegar 215 assistents. L'any passat van ser 25, amb 438 participants.

Les dades del 2009 confirmen que els usuaris dels serveis bibliotecaris a la ciutat de Reus no han parat de créixer, tot i els efectes de desbordament de la biblioteca central. Aquest risc de desbordament es vol minimitzar amb l'entrada en funcionament, l'any que ve, de la Biblioteca Pere Anguera a la zona de Mas Iglésies. Un total de 27 empreses s'han presentat al concurs de licitació de les obres, que es resoldrà en el termini d'un mes. La nova biblioteca, que costarà 3.290.000 euros, serà un edifici de nova planta de 1.732 metres quadrats, 140 punts de lectura i un públic potencial de 25.000 persones. Serà la primera de les tres biblioteques que donaran suport a la Xavier Amorós i l'àrea de Cultura projecta assajar-hi noves fórmules per millorar el servei a l'usuari.

Pel que fa a les millores les dels horaris han estat motiu de queixa dels usuaris de la Xavier Amorós que té, tal com admet la regidora de Cultura, Empar Pont, «uns horaris de funcionament més propis d'una oficina que d'un servei bibliotecari». La biblioteca obre de dilluns a divendres de 10 del matí a 8 del vespre i els dissabtes de les 10 del matí a 2/4 de 2 de la tarda i de les 5 de la tarda a les 8 del vespre. Del 28 de juny al 12 de setembre, la biblioteca només obre els matins excepte els dijous, que només ho fa a les tardes i durant tres hores. Els dissabtes està tancada. Els compromisos amb els treballadors són la causa que sigui inviable augmentar l'horari d'obertura. «No sé si podrem millorar els horaris de la Xavier Amorós. Però sí que estem estudiant fer-ho a la nova biblioteca de Mas Iglésies. Es tractaria d'allargar l'horari de tancament al vespre i d'obrir més hores a l'estiu», insinua la regidora.

Una sala d'estudis, i potser un nou director

On sí que els usuaris podran gaudir d'uns horaris més amplis serà a la sala d'estudis annexa a la Biblioteca Central Xavier Amorós, que s'ha creat amb els 241.026 euros del fons d'inversió local del 2009. La sala, que és a la planta primera de l'edifici de l'antic escorxador on hi ha la seu de la Universitat Oberta de Catalunya, ja està acabada, tot i que falta posar-hi el mobiliari i el sistema de climatització, que encara s'han de contractar. Les previsions de l'àrea municipal de Cultura són que l'aula, amb una capacitat de 60 places, comenci a prestar servei abans del mes d'abril, quasi tres mesos després del que estava previst. Amb la sala, es vol satisfer la demanda dels estudiants de poder comptar amb un lloc on es pugui estudiar sense les aglomeracions que pateixen les biblioteques universitàries en èpoques d'exàmens i les restriccions d'horaris i de normes de funcionament de la Xavier Amorós. Aquest fet serà possible perquè l'aula té un accés independent de la biblioteca. Els horaris encara no s'han fixat, ja que tot dependrà del públic majoritari que en farà ús, que segurament seran els alumnes de batxillerat. Tot i així, és dóna per segura la seva obertura durant els caps de setmana, amb els diumenges inclosos.

La Biblioteca Central Xavier Amorós i, per tant, la xarxa local de biblioteques, no té director des de final del 2008, en què el titular anterior, Enric Aguadé, va plegar i va passar a ser responsable del servei municipal d'hemeroteca. La regidora de Cultura, Empar Pont, explica que la plaça va sortir a concurs fa uns mesos però que ningú no s'hi va presentar: «Va quedar deserta». La plaça es tornarà a convocar una altra vegada. L'exdirector de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC), Antoni Sàez és, des de fa prop d'un any i mig, el responsable de la gestió de les biblioteques municipals i de l'arxiu històric, unes funcions més properes a una gerència que no a una direcció. Un professional de la biblioteconomia és el perfil necessari per organitzar i administrar el servei de biblioteques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.