El Palau Oliver de Boteller de Tortosa torna a ser la seu del Departament de Cultura
Després de dos anys instal·lats provisionalment al Palau Montagut de Tortosa, seu de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, els serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre tornen a tindre els despatxos al Palau Oliver de Boteller, al carrer doctor Ferran. Durant aquests dos anys, l'edifici ha experimentat una remodelació global i ha passat de ser un equipament «que no complia cap normativa», en paraules del mateix director territorial de Cultura, Xavier Vega, a ser un edifici «funcional» de tres plantes i 1.440 metres quadrats de superfície útil. «Teníem molt de joc perquè l'únic que es conservava de l'edifici original era la façana principal i és l'únic que hem hagut de respectar», va assenyalar Vega, que va remarcar que, amb la reforma, al marge d'aconseguir un espai òptim per treballar i donar servei al públic, també s'ha creat una sala d'exposicions de 200 metres quadrats, que portarà el nom de Joan Cid i Mulet, i una sala de conferències amb vuitanta places, que portarà el nom del poeta tortosí Gerard Vergés. «Són dos equipaments al servei de la ciutat», va dir el director territorial de Cultura, que va avançar que la sala d'exposicions s'inaugurarà el 18 de juny amb una exposició del pintor tortosí Benet Espuny.
La inversió del Departament de Cultura en la reforma del Palau Oliver de Boteller ha estat d'1,8 milions d'euros. A la planta baixa hi ha la recepció i la sala d'exposicions; a la primera, una zona de magatzems i arxiu; a la segona se situen diversos despatxos, entre els quals hi ha el del director dels serveis, i al tercer pis hi ha la central de biblioteques i el servei de patrimoni.
El Palau Oliver de Boteller data del segle XV i, el 1962, Frederic Llorca va construir l'edifici actual, que conserva la façana original, que es va traslladar de la vora del riu al carrer Doctor Ferran. Quan en els inicis de la democràcia el president Tarradellas va tornar, aquest era l'únic edifici que tenia en propietat la Generalitat. Això explica que encara avui s'hi conserven les 160 obres d'art que diversos artistes van donar a la Generalitat republicana perquè els subhastés per aconseguir diners durant la guerra. Aprofitant les obres de remodelació aquestes obres s'han restaurat i s'exposaran a l'edifici.