Comunicació

El català, minoritari a 8tv

La Plataforma per la Llengua denuncia en un informe que dos terços de la programació del canal 8tv s'emeten en castellà i que només un 6,7% de les cançons de RAC 105 TV són en català

El català és minoritari a l'única cadena privada d'àmbit nacional, 8tv –només un 36,5% del temps de programació és en català– i encara és més testimonial en els vídeos musicals emesos en horari de màxima audiència a la cadena RAC 105 TV. Contràriament, la presència del català és exemplar al canal Barça TV. Aquestes són les principals conclusions de l'estudi realitzat per la Plataforma per la Llengua, que alerta que l'escassa presència de la català en dos dels tres canals analitzats «suposa una oportunitat perduda per normalitzar la llengua catalana en l'àmbit dels mitjans audiovisuals de caràcter privat».

En l'estudi, la Plataforma per la Llengua recorda com l'any 2003 la Generalitat va convocar un concurs públic per explotar un canal privat de concessió de TDT, que va guanyar Emissions Digitals de Catalunya, propietat del Grup Godó. L'objectiu de la concessió a la iniciativa privada, explica la plataforma, era fomentar la presència de la llengua catalana en l'àmbit audiovisual. La llei del 1998 de política lingüística estableix que la televisió de concessió atorgada per la Generalitat ha d'emetre la meitat dels programes de producció pròpia en català i que les cadenes musicals han de garantir un mínim del 25% de cançons interpretades en català. La Plataforma per la Llengua recorda que és el Consell Audiovisual de Catalunya qui té la potestat sancionadora sobre les infraccions d'aquestes obligacions. En el seu informe, la Plataforma per la Llengua demana al CAC que garanteixi el dret a disposar d'una oferta significativa en llengua catalana

8 TV.

La ficció és majoritàriament en castellà a 8tv. Això és el que es desprèn de l'estudi de la plataforma, que ha analitzat una setmana de la programació de 8tv –de l'1 al 7 de març–. En concret, dues terceres parts de les pel·lícules són en castellà. Pel que fa a les sèries, només un 21% es poden sentir en català. En canvi la programació infantil, els magazins i les notícies són exclusivament en català. Una altra dada significativa de l'estudi és la programació de 8tv en horari de màxima audiència. La presència del català en aquesta franja horària és encara més baixa: només un 25,8% del temps de programació és en català.

RAC 105 TV.

L'anàlisi del canal musical RAC 105 TV es va centrar en un dia, el 26 d'abril, i va fixar-se en l'idioma de les cançons emeses en les franges de màxima audiència: de 14.30 a 17.00 i de 22.00 a 01.00. De les llengües utilitzades, el català és la més minoritària. L'anglès és predominant (81,2%), però és destacable com els vídeos en castellà (12,2%) superen els que són en català (6,7%). Aquest percentatge està molt per sota del 25% de cançons en català que marca la llei. La Plataforma per la Llengua considera que el CAC hauria d'analitzar la programació d'aquest canal durant un dia sencer per avaluar si es compleix la normativa legal vigent.

Barça TV.

Contràriament, el tercer canal analitzat del múltiplex gestionat per Emissions Digitals de Catalunya, Barça TV, té una política d'usos lingüístics en relació amb el català «exemplar», tal com destaca la plataforma. El 100% de la programació analitzada té el català com a llengua vehicular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia