Mobilització per aturar l'eliminació de vuit batxillerats a Barcelona

El Consorci d'Educació, que vol optimitzar recursos, els ofereix reorientar la seva oferta educativa

Els centres públics afectats per l'eliminació dels estudis de batxillerat són l'IES Miquel Tarradell (Ciutat Vella), l'IES Montjuïc (Sants-Montjuïc), l'IES Gal·la Placídia (Sarrià-Sant Gervasi), l'IES Collserola (Horta-Guinardó), l'IES Flos i Calcat (Nou Barris), l'IES Roger de Flor (Nou Barris), l'IES Rambla Prim (Sant Martí de Provençals) i l'IES Sant Martí de Provençals (Sant Martí de Provençals), segons van confirmar ahir fonts del Consorci d'Educació de Barcelona. Les mateixes fonts han explicat a aquest diari que els vuit centres afectats per l'eliminació del primer de batxillerat el curs vinent són tots públics, d'una sola línia de batxillerat i amb menys de 20 alumnes. A més, les previsions indiquen que aquesta xifra d'alumnat tendeix a disminuir. Amb l'objectiu de reordenar els estudis, optimitzar recursos i oferir el màxim d'opcions en els estudis als alumnes, el Consorci ha iniciat una reestructuració global del batxillerat a tot Barcelona, que pot afectar finalment uns 21 centres. De moment són vuit els que han rebut l'anunci que l'any que ve no cursaran el primer de batxillerat, tot i que els alumnes que ara reben aquests estudis podran fer els cursos següents.

Les mateixes fonts han assegurat que l'anul·lació d'aquests estudis s'ha anat definint cas per cas i que a cada un dels vuit centres se li ha ofert la possibilitat de reorientar la seva oferta educativa. Entre les possibilitats ofertes hi ha la de convertir el centre en una escola institut en alguns casos, la de fusionar-se amb algun altre centre per completar l'oferta o la de potenciar l'ensenyament de la formació professional.

Aquestes justificacions emeses pel Consorci no satisfan, però, els equips directius d'alguns dels centres, que ahir ja van iniciar mobilitzacions de protesta i reunions per coordinar futures mobilitzacions.

Desfilada pel Raval

En concret, l'IES Miquel Tarradell i l'IES Milà i Fontanals van organitzar ahir una «passejada», en la qual van participar unes 300 persones, entre professors, famílies i comerciants, pels carrers del Raval en contra de la supressió del batxillerat en el que és un dels dos únics instituts del barri barceloní que ofereix aquest cicle educatiu.

Àngela Ferrer professora de l'IES Miquel Tarradell, on està previst suprimir el cicle de batxillerat, va qualificar de «molt emotiu» el suport rebut per part dels comerciants i representants del barri des del primer moment que es va saber la decisió del Consorci. Els manifestants van acompanyar el director de l'institut des de les portes del centre, situat al carrer Àngels, fins a la seu del Consorci, on, juntament amb altres directors dels centres afectats, es va reunir amb el gerent, Manel Blasco. En acabar la desfilada, es va llegir un manifest signat per més de 60 centres educatius, organitzacions i entitats del Raval. Els representants de l'IES Tarradell, diuen que la supressió d'aquests estudis pot contribuir a la segregació escolar, ja que el fet de no poder cursar-hi aquests cursos podria provocar que les famílies amb més possibilitats ja portin els seus fills a fer l'ensenyament obligatori, l'ESO, a altres centres per no haver de canviar-los quan sigui el moment de passar al batxillerat. Així ho han denunciat també al Síndic de Greuges, que, juntament amb les denúncies d'altres centres, ha decidit obrir d'ofici una investigació.

Més protestes a l'ensenyament públic

C.R

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS i FETE-UGT han convocat dues jornades més de vaga en l'ensenyament públic els dies 18 de maig i 28 de setembre. Els representants sindicals van anunciar ahir el seu calendari de mobilitzacions, que preveu, el proper 27 d'abril, fer concentracions davant dels ajuntaments i referèndums als centres el 29 d'abril i el 22 de maig.

El 6 de maig els delegats sindicals faran tancades als centres educatius, mentre que l'11 de maig hi haurà una concentració a la plaça de Sant Jaume. Finalment, una de les mesures més destacades es farà el 7 de setembre, dia d'inici del curs vinent, en què es farà l'acollida de l'alumnat a la seva hora però no es començaran les activitats lectives fins a les 11.

Els sindicats justifiquen les mobilitzacions perquè asseguren que el conseller els ha tractat amb «menyspreu»: Aquesta política educativa i aquest menyspreu només poden tenir una resposta des de la comunitat educativa: una mobilització sostinguda i constant que permeti evitar mesures encara més perjudicials», assegura un comunicat conjunt subscrit pels sindicats, que busquen que Educació retiri les últimes mesures que es desprenen de l'aplicació de la llei d'educació.

Els sindicats reclamen un increment de les plantilles, la disminució del nombre d'alumnes per aula i la cobertura de totes les baixes de docents des del primer dia, alhora que rebutgen el nou calendari escolar, el sistema telemàtic de nomenament de mestres i professors i el tancament de grups de batxillerats en alguns instituts.

Per altra banda, el sector del professorat de secundària de l'ensenyament privat i concertat ha anunciat una concentració aquest dissabte vinent a la plaça de Sant Jaume per protestar per la diferència d'hores lectives entre ells i els professors dels centres públics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.