tarragona
Les màquines per fi entren a l'edifici de la Chartreuse
Ahir van començar les cales arqueològiques al subsòl, que haurien de durar dues setmanes si no s'hi troba res de valor
A mitjan any que ve començaran les obres de l'EOI de Tarragona
Per fi les màquines han entrat a l'edifici de la Chartreuse. La primera actuació que faran seran les cales arqueològiques al vestíbul d'entrada al complex; uns treballs imprescindibles abans que s'iniciï la rehabilitació de l'edifici per convertir-lo en la futura Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona. De moment, es faran sis rases per comprovar si s'hi localitzen restes. En el cas que no s'hi trobi res de valor, s'aprofundirà fins a arribar als nivells geològics. La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va recordar que l'any 1991 ja s'hi van fer prospeccions: “Va sortir sorra de platja amb ceràmica del segle VIII, de l'època dels Calafats, i ara pensem que també hi trobarem sorra, però no cap construcció”.
Sempre que no sorgeixi cap inconvenient, les tasques arqueològiques, adjudicades a David Bea Castaño, duraran prop de dues setmanes. Mentrestant, el període de licitació de l'obra –pressupostada en 7,9 milions d'euros – va arrencar el passat 9 de novembre i és previst que estigui llesta la primavera de l'any vinent, segons va explicar l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. L'inici de la construcció de la nova EOI –té un termini d'execució de 24 mesos– seria “immediatament després”, va subratllar. D'aquesta manera, el centre podria estrenar les noves instal·lacions en l'inici del curs 2013/2014.
Sobren 3.000 m²
Tot el complex de la Chartreuse ocupa una superfície aproximada d'uns 9.000 m², dels quals prop de 6.000 es destinaran a la nova EOI, mentre que els 3.000 restants, de moment, “es dignificaran”, segons va apuntar el batlle, que també va dir que una de les opcions seria instal·lar-hi una llar d'infants. Ara mateix, però, només es tracta d'una idea. En qualsevol cas, va insistir que “quedarà subjecte al que la ciutat necessiti”. El batlle va destacar la millora substancial que ha experimentat la Part Baixa de la ciutat, tot recordant que fa 23 anys que es parla de l'escola d'idiomes, però només el seu equip de govern ha posat fil a l'agulla. Pel que fa al projecte de la nova EOI, preveu enderrocar el celler afegit pels pares cartoixans al costat de les “cent escales” per les dificultats d'aconseguir una bona relació amb l'exterior i amb la resta de l'edificació.
La distribució
Per aquesta zona també s'accedirà a l'edifici i es farà cap a la planta baixa, on hi haurà set aules, dues aules PG, els serveis, la secretaria, la direcció i despatxos. A la primera planta es disposen, a banda i banda del passadís, onze aules, una d'informàtica, dos laboratoris d'idiomes, tres despatxos de professorat i els serveis en contacte amb l'escala. En l'última, sota les encavallades, s'hi ubicaran la biblioteca, que tindrà una zona d'accés a internet i una altra destinada a l'estudi, a la qual es podrà accedir des de diferents punts. A la part central, a l'antiga capella, s'hi instal·larà la sala de professors i, a l'altra banda, al costat del vestíbul de planta, l'escala central i més serveis. D'altra banda, el projecte també inclou el condicionament de l'edifici dels alambins, els tallers i cellers i el pati de la fàbrica de cara a una futura museïtzació. Un dels arquitectes encarregats del projecte, Víctor Seguí, quant al pes, va apuntar que els pilars s'hauran de reforçar, però que l'estat dels forjats de fusta “és immillorable”. Va recordar que “abans aguantava molt més pes, molt més del que hi haurà en el futur.”