Societat

l'entrevista

“La lluita pel coltan dessagna l'Àfrica central”

El grup d'Amnistia Internacional de l'Alt Empordà ha dut a terme una campanya de recollida de mòbils. Amb quin objectiu?

Quan AI, en l'àmbit espanyol, va iniciar la campanya de recollida de mòbils, ens va semblar una magnífica oportunitat per tres raons: continuar amb la informació i conscienciació de la població respecte del tema del coltan i la manca de respecte pels drets humans de les persones que en fan l'extracció, contribuir a la conscienciació de la cultura de les tres erres (Reduir, Reutilitzar, Reciclar) i recollir fons. Cal tenir en compte que aquesta és una campanya en l'àmbit de tot l'Estat espanyol, que parteix d'un acord entre AI i l'empresa Movilbank, que ofereix una part de l'import dels mòbils recaptats a AI per col·laborar en el finançament de campanyes pels Drets Humans. Ens va semblar oportú estendre-la al nostre àmbit d'actuació, que és l'Alt Empordà, especialment a Figueres.

Les companyies telefòniques també recullen els mòbils vells i t'abonen un part del seu valor.

Durant la campanya, ens hem adonat que a més de les companyies de telefonia altres ONG també ho estan fent i fins i tot hi ha persones que ho fan particularment. Sigui com sigui, el fet que la gent entengui que els mòbils es poden reciclar ja és una gran millora.

Esteu satisfets dels resultats?

En l'aspecte de conscienciació, crec que hem fet un pas endavant. En alguns IES s'ha aprofitat la campanya per parlar-ne amb l'alumnat i això és positiu. En els comerços, ens han comentat que arran de la campanya han descobert moltes coses que ni sospitaven al voltant del tema dels mòbils i de les condicions d'extracció del coltan; que ha estat un tema de conversa amb la clientela. La quantitat de mòbils recollits, la veritat és que ha estat per sota de les expectatives. Estem encara fent la recollida, però no crec que passem del centenar i mig.

Què passa amb el coltan?

El coltan és una conjunció de dos minerals, el colombi i el tàntal, i està considerat com a matèria primera estratègica per al desenvolupament de les noves tecnologies. El 80% de les reserves es troben a les províncies de l'est de la República Democràtica del Congo, regió que centra les disputes entre les grans multinacionals en el que Madeleine Albrigth va anomenar la primera guerra mundial africana. El 60% de la producció es destina a telefonia mòbil, especialment en el tema de bateries, però també s'utilitza en aparells electrònics, centrals atòmiques, míssils, medicina... etcètera. La guerra pel control de les mines ha provocat en els darrers quatre anys entre 2,5 i 3 milions de morts. A les mines hi treballen uns 20.000 miners, mentre que països com Uganda i Ruanda hi tenen disseminats uns 40.000 soldats perfectament equipats. La lluita pel coltan dessagna l'Àfrica Central.

AI de l'Alt Empordà fa temps que treballa en la defensa dels dreta humans a l'Àfrica, a la zona dels Grans Llacs. L'any passat vam fer una jornada de presentació d'un documental on s'introduïa la relació del coltan amb els conflictes bèl·lics a la zona. Aquest any hem presentat el documental Bloody coltan, on es mostren explícitament les condicions infrahumanes a què sotmeten els miners del coltan a la RDC; la utilització d'aquest recurs per part dels grups militars per aconseguir armes, i com hi intervenen les grans multinacionals de telecomunicacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.