La cara tarragonina del «dixie»

El grup tarragoní Small River Dixie celebra el desè aniversari de la seva creació, a l'aixopluc del Festival de Dixieland

El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona no només serveix per augmentar la projecció exterior de la ciutat en aquest camp de la música, sinó que també ha servit per remoure l'activitat musical a la mateixa ciutat. A redós del festival han nascut a Tarragona una desena de formacions que han traslladat a la ciutat la música embrionària de Nova Orleans. Un d'aquests grups és Small River Dixie, que enguany celebra el desè aniversari de la seva formació.

L'any 1998 Pep Gómez (Moluco) i Xavi de la Salut van ser els impulsors d'aquesta banda de dixieland que s'ha convertit en una de les cares habituals del festival tarragoní, des del seu debut, en l'edició del 1999. Actualment acompanyen aquests dos membres sis músics més: Raül Cid (trombó de vares), Emilio Cabello (clarinet), Toni Chisvert (tuba), Sergi Andreu (banjo), Josep Campiña (caixa) i Fernando García (bombo i plat). Són músics que provenen d'altres grups i cadascun arrossega una formació anterior molt diferent quant a estils. «Els vuit membres del grup aportem vuit influències diferents pel que fa a l'estil», apunta Raül Cid, que assegura que, malgrat que en els inicis del grup la música dixieland marcava tot el seu repertori, ara es mantenen «les arrels d'aquest estil», però han diversificat el seu programa amb peces de funky, brass band, ritmes llatins i algun blues. Són els ritmes que es poden escoltar en el que és el primer CD del grup, Dixie to funk, editat l'any 2007.

Raül Cid reconeix que mantenir durant deu anys una banda com aquesta no és fàcil en una ciutat com Tarragona. «Tenim molts factors en contra, per exemple la dificultat de trobar locals on actuar i la manca d'equipaments per als assajos. A Tarragona hi ha molts locals que volen programar música i no els donen permís, i molts músics que volen tocar i no tenen espai», apunta.

Però diuen que tenen corda per anys i que per als pròxims anys segueixen dues metes: consolidació i expansió. L'any 2007 van fer una cinquantena de concerts i per als pròxims mesos ja tenen previstes actuacions a Andorra, Múrcia i les illes Canàries. Però no només volen augmentar l'agenda de concerts, sinó també diversificar l'oferta i, per exemple, oferir audicions infantils. «Fem una música molt fresca i alegre i, malgrat que molta gent no la coneix a fons, agrada tant al públic adult com als més petits», explica Raül Cid. Ahir a la nit, l'Small River Dixie va celebrar el desè aniversari amb un concert a la cerveseria Higland de Tarragona.

Avui, el programa més intens

El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona viurà avui la darrera jornada, i segurament una de les més intenses. El programa començarà a dos quarts de deu del matí amb una sessió de Dixie & Callos, que cada any ofereix el bar El Cortijo i que en aquesta ocasió anirà a càrrec del grup Cooperativa Rakia. Es tracta de combinar un esmorzar a base de tripa amb una actuació en directe amb els ritmes genuïns de Nova Orleans. Fins ben entrada la matinada de diumenge es podran resseguir per diversos locals i espais a l'aire lliure de la ciutat nombroses actuacions de dixieland. Entre les actuacions al carrer destaquen les que oferiran The New Orleans Jump Band, un dels tres grups internacionals que prenen part enguany en el festival, al Mercat de Torreforta (11 h) i a la rambla Nova (18.30 h); The Nasrudins, a la plaça de la Font (13 h), i Vatua l'Olla, a la rambla Nova (18 h). A partir de les sis de la tarda hi haurà concerts a l'església de Sant Llorenç, a l'antiga Audiència (18.30 h), amb la Big Band de l'Aula Music's de Tarragona, i a diversos restaurants i cerveseries, amb grups com ara Pixi Dixi, Sant Andreu Jazz Band i la Sitjazz Band.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.