Editorial
Reconèixer la feina invisible
Josep Maria Flores Travesa / periodista
Els nostres pagesos, viticultors i ramaders fan diàriament una feina en benefici de la comunitat que desconeixem o ignorem directament. Una feina invisible determinant per mantenir el nostre paisatge i per plantar cara als reptes que ens està imposant la nova realitat climàtica, que ens supera cada dia. Iniciatives com Ramats de Foc, que aglutina una setantena de ramaders que pasturen per boscos amb alt risc d’incendi, i, ara, aquest nou projecte, Vins de Foc, que pretén impulsar des de Catalunya una xarxa de cellers responsables amb la gestió forestal i amb la creació de paisatges resistents i resilients, són dos exemples que ens haurien de fer sentir orgullosos del talent i el compromís que es concentra al nostre país. Catalunya és un país que crema i un país de vins i aquesta combinació hauria de fer reflexionar l’administració per implicar-s’hi a fons i escoltar i fer cas de les veus més autoritzades, que ja fa massa temps que prediquen al desert.
Que un dels millors experts en incendis de nova generació com és l’inspector del Graf Marc Castellnou i el millor sommelier del món, en Josep Roca del Celler de Can Roca, reivindiquin públicament i sense embuts que cal compensar econòmicament i fiscalment el primer sector per tota aquesta feina silenciosa en benefici de tots és una autèntica declaració d’intencions que l’administració s’hauria de prendre seriosament i al peu de la lletra si vol que Catalunya continuï liderant la lluita contra els megaincendis que ara amenacen el planeta. Les ajudes al primer sector no s’han de limitar a la seva producció o a la sort d’una collita. La feina invisible que fan viticultors, ramaders i pagesos mereix un reconeixement social urgent.