Necrològiques

SOCIETAT

Mor el fill de l’últim rei d’Itàlia, Víctor Manuel de Savoia

Va exiliar-se després de la victòria dels republicans en el referèndum el 1946

L’aristòcrata Víctor Manuel de Savoia (Nàpols, 1937) ha mort avui a Ginebra als 86 anys, segons ha anunciat la seva antiga casa reial. Víctor Manuel era el fill de l’últim rei d’Itàlia, Humbert II. Es va convertir en el príncep hereu quan tenia només 9 anys en el moment que el seu pare va ascendir al tron per l’abdicació de Víctor Manuel II el 1946. El regnat del seu pare només va durar 33 dies ja que els republicans van guanyar el referèndum sobre el sistema polític que preferien els ciutadans. La família reial es va exiliar, primer a Portugal i finalment a Suïssa. Els legitimistes sempre l’han anomenat Víctor Manuel IV.

Després de la mort del seu pare, el 1983, Víctor Manuel va demanar al govern italià reconsiderar el punt de la Constitució de la República Italiana que prohibia la seva entrada al país com a descendent directe del rei Humbert II. Amb la mediació de Joan Pau II el 2002 va poder tornar de l’exili amb la seva família. Tots els membres van haver de jurar la Constitució republicana.

L’antic príncep va viure diferents episodis obscurs i polèmics, com una acusació d’assassinat i la implicació en casos de corrupció, tràfic il·legal de divises, falsedat documental i foment de la prostitució. Va passar per la presó però va ser absolt de tots els casos el 2010. També va portar cua el cop de puny que va clavar a un altre dels pretendents del tron italià, Amadeu d’Aosta, el 2004 durant un sopar a la Zarzuela ofert per Joan Carles I després del casament del seu fill.

La mort de Víctor Manuel ha tingut lloc pocs mesos després que ell i la seva dona, l’excampiona d’esquí aquàtic Marina Doria –un matrimoni que no va ser aprovat pel seu pare–, venguessin la seva mansió a les afores de Ginebra i subhastessin alguns dels seus objectes més exclusius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.