Necrològiques

Societat

Mor Carlos Baturín, protagonista del primer casament entre homosexuals a Espanya

L’enllaç va tenir lloc el 2005, dies després de l’aprovació de la nova llei

El psiquiatra nord-americà Carlos Baturín, protagonista del primer casament entre homosexuals a Espanya el 2005, va morir el passat 28 d’abril, segons ha informat l’agència EFE. El seu marit, Emilio Menéndez, el va acompanyar fins al final al domicili que compartien.

La seva mort va tenir lloc 19 anys després de l’aprovació d’una llei llargament reivindicada que va fer possible que Baturín i Menéndez es casessin. L’any vinent la norma, que va tenir l’oposició de molts sectors catòlics i de la dreta espanyola, farà 20 anys de la seva aprovació.

Es van casar l’onze de juliol del 2005 a l’Ajuntament de Tres Cantos (Madrid) en una cerimònia reivindicativa però amb pocs convidats, entre els quals hi havia el dirigent socialista Pedro Zerolo, que va morir el 2015 i que va ser un dels grans activistes en favor del moment LGTBI a l’Estat espanyol. L’enllaç va tenir lloc vuit dies després de l’entrada en vigor de la llei que va modificar el Codi Civil durant el govern de Rodríguez Zapatero. La mateixa norma permet ara l’adopció conjunta.

La parella va viure un temps a Massachusetts, l’únic estat dels EUA que permetia el matrimoni entre persones del mateix sexe. El casament el va oficiar un conseller d’Izquierda Unida del municipi, José Luis Martínez, que va aprofitar el casament per recordar que aquella unió era tot un símbol a Espanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia