Necrològiques

CULTURA

Mor Janis Paige, una de les últimes supervivents del cinema clàssic de Hollywood

Tenia 101 anys, la seva pròpia estrella al Passeig de la Fama i una llarga trajectòria en el cinema i el teatre

Dol a Hollywood. Una de les últimes supervivents del cinema clàssic dels grans estudis, Janis Paige, va morir diumenge als 101 anys després de més de sis dècades de trajectòria, segons ha confirmat The Hollywood Reporter. Va néixer a Tacoma (Washington) el 1922 amb el nom de Donna Mae Tjaden. Amb només cinc anys ja va començar a cantar en espectacles locals, fet que va atreure l’atenció dels caçadors de talent de Los Angeles.

Durant la Segona Guerra Mundial es va traslladar a la ciutat californiana, on es va convertir en la cantant titular al Hollywood Canteen mentre feia també de model fotogràfica. Aquells anys va actuar sovint per a les forces aèries de l’exèrcit dels EUA, que la van convertir en un símbol propi. Durant tota la seva trajectòria va alternar el cinema, el teatre i la televisió.

Després de petits papers a Hollywood i alguns èxits menors a Broadway el salt a la fama va tenir lloc el 1954 amb el seu paper de Babe al musical The pajama game. Aquell mateix any va aparèixer a la portada d’Esquire en un posat seductor que encara la va fer més popular. El 1957 va aconseguir el paper de La bella de Moscú al costat de Fred Astaire i Cyd Charisse i en posteriors films va actuar amb altres grans estrelles, com Doris Day i David Niven.

Als anys seixanta va tornar a Broadway on va triomfar amb un altre musical, Mame. Va ferr gires per tot el país amb altres obres de gran èxit aprofitant que el públic ja la coneixia sobradament gràcies també a la seva pròpia i popular sèrie televisiva It’s always Jan , estrenada per la CBS el 1955.

Als anys vuitanta i noranta va continuar apareixent sovint en sèries de televisió en papers més dramàtics. Se la va veure a Capitol, General Hospital i Santa Barbara entre d’altres.

L’actriu sempre va exhibir el seu suport al Partit Republicà. El 1952 va fer campanya al costat de Dwight Eisenhower per a les eleccions presidencials d’aquell mateix any. El 2001 va estar a punt de retirar-se per problemes amb la veu però finalment un professor de cant va ajudar-la a recuperar-se.

El 2017 va escriure un article a The Hollywood Reporter on va declarar que el conegut empresari Alfred Bloomingdale , mort el 1982, la va intentar violar quan tenia 22 anys després que aquest la portés al seu apartament. El seu gran reconeixement va arribar el 1990 quan va rebre una estrella en la secció de cinema del Passeig de la Fama de Hollywood.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia