Necrològiques

CULTURA

Manuel Cargaleiro, ceramista portuguès idolatrat al seu país

Des del 1957, vivia a París, on també va deixar mostres del seu art

L’artista portuguès Manuel Alves Cargaleiro (1927, Chão das Sevas), un dels grans ceramistes europeus, va morir ahir als 97 anys, segons va informar el govern del seu país. Des del 1957, vivia a París, però mai va oblidar les seves arrels a la Berea Baixa. Els colors d’aquesta zona van ser presents sempre en la seva obra i ell mateix hi va crear un museu que porta el seu nom.

No va ser només ceramista i pintor, sinó també dissenyador, gravador i escultor. Va deixar la seva signatura en esglésies, jardins i estacions de metro, segons recorda la nota que va enviar el govern del seu país als mitjans de comunicació.

Va rebre, a més, les condecoracions més rellevants del país, la Gran Creu de l’Orde de l’Infant Dom Henrique (2017) i la Gran Creu de l’Orde de Camões.

Va matricular-se a la Facultat de Ciències de la Universitat de Lisboa, però va abandonar els estudis per entrar a treballar com a ceramista en una fàbrica de la capital portuguesa. A finals dels quaranta, ja va fer les primeres exposicions i, el 1955, va dirigir els treballs per a les estacions del viacrucis del santuari de Fàtima.

Entre les seves obres destaquen les ceràmiques que va fer per a una de les estacions de metro dels Camps Elisis de París (1995) i per a l’escola que porta el seu nom a Seixal (1998).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia