Necrològiques

CULTURA

Mor als 103 anys Eulàlia Folch, filla de Lluís Folch i Torres

Era la vuitena dels nous germans, nebots de Josep Maria Folch i Torres

Eulàlia Folch i Camarasa (1921, Barcelona), membre d’una de les grans nissagues de la cultura i la societat catalana, els Folch i Torres, ha mort aquesta matinada als 103 anys, segons ha anunciat la fundació que porta el nom de la família. L’Eulàlia va ser la vuitena dels nous germans de la família. El seu pare era el pedagog, professor i escriptor Lluís Folch i Torres, germà del conegut novel·lista i dramaturg Josep Maria Folch i Torres, creador de personatges com Masagran, el Patufet i sobretot la versió més representada d’Els Pastorets. Els altres dos germans del seu pare eren el poeta i polític Manuel Folch i Torres i el periodista i promotor cultural Ignasi Folch i Torres.

El pare de l’Eulàlia va impulsar el 1908 la Junta de Protecció a la Infància de Barcelona, de la qual en va dirigir la part educativa. Aquesta institució es dedicava a reinserir molts orfes que hi havia pel carrer. Del 1925 al 1928 va ser el responsable del Tribunal Tutelar d’Infants, també a Barcelona. Va dirigir el Portaveu de l’Associació Escolar Artística i va ocupar dues càtedres a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. Com tota la família, va ser un fervent defensor de la causa i la cultura catalanes.

La mateixa Eulàlia va explicar en una entrevista a La Mira com ho feia el seu pare per reinserir alguns joves. “Era un home molt avançat en tot. Cap al vespre anava al port de Barcelona i allà hi havia noies prostitutes. Si veia una parella que ella era menor d’edat, se l’emportava cap a la Protecció.”

El 1928 la família es va traslladar a Vilassar on el pare va fundar Torremar, un centre privat dedicat a nens amb discapacitat i trastorns psíquics que va esdevenir una institució referent a Catalunya: “El pare fer diversos viatges a Berna per estudiar les persones amb discapacitat, perquè aquí no es portaven a l’escola, es portaven al manicomi. Ell creia que podien treballar i fer-se valer.”

Durant la guerra el centre va sobreviure amb el suport de la Generalitat. El 1939 un dels germans de l’Eulàlia, en Lluís, en va agafar la direcció, càrrec que va mantenir fins al 1982. El passat 17 de juny va morir als cent anys la seva última cosina que encara estava viva, la Roser (1924, Barcelona), filla de Josep Maria Folch i Torres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia