Necrològiques

Ciència

Mor el físic Tsung-Dao Lee, un dels dos primers xinesos en guanyar el Nobel

El seus descobriments en física nuclear el van entronitzar el 1957

El físic nuclear Tsung-Dao Lee (Xangai, 1926), un dels dos primers xinesos en rebre el Premi Nobel, va morir ahir a San Francisco als 97 anys, segons han confirmat mitjans dels EUA. Lee havia residit des del final de la Segona Guerra Mundial al país nord-americà, on va demanar exili polític. Tenia la doble nacionalitat.

Quan tenia només 31 anys va ser, juntament amb Chen Ning Yang, un dels dos primers xinesos en rebre el Premi Nobel (1957) gràcies als seus treballs en el camp de la física nuclear. Van trobar incoherències en el principi de simetria i van impulsar la teoria unificadora de les partícules subatòmiques.

El seu treball el van dur a terme a la universitat de Chicago, on s’hi va traslladar als anys quaranta. També van col·laborar amb el famós físic italià Enrico Fermi, l’home que va desenvolupar el primer reactor nuclear i que va col·laborar en els primers assajos i investigacions de la bomba nuclear en el projecte Manhattan.Fermi va ser el supervisor de la seva tesi doctoral.

A la universitat de Chicago es va convertir en el professor més jove de tot el centre i el 1984 va obtenir el títol honorífic més important. Hi va continuar col·laborant fins que la seva salut li ho va permetre. Des del 1964 va ser membre de l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units.

Amb el restabliment de relacions diplomàtiques entre la Xina i els EUA, va poder viatjar al seu país d’origen on va impulsar una fundació per promoure beques per a joves estudiants. El 1985 la Universitat de Pequín va reconèixer els seus mèrits nomenant-lo doctor honoris causa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia