Necrològiques

cultura

Mor el dissenyador Keiichi Tanaami, un dels últims deixebles d’Andy Warhol

És considerat un dels grans noms de l’art contemporani japonès

L’artista i dissenyador gràfic japonès Keiichi Tanaami (Tòquio, 1936), conegut per les seves pintures pop, va morir dilluns als 88 anys, segons van publicar mitjans del seu país. Va portar tot la vida l’etiqueta de ser l’Andy Warhol japonès. De fet, va conèixer el famós artista nord-americà als anys seixanta a Nova York i arran d’aquella trobada va començar a experimentar sense els límits tradicionals de la pintura i l’art del seu país.

La versió japonesa de la revista Playboy el va fitxar com a director d’art arran dels seus dissenys. Les seves obres es van fer populars per la barreja de colors vius, imatges grotesques i elements de la cultura pop dels EUA, de la tradició japonesa, la psicodèlia i la novel·la gràfica.

Amb els anys va ser aclamat internacionalment. Algunes de les seves obres estan incloses en col·leccions del Museu d’Art Modern de Nova York i l’Institut d’Art de Chicago. A Tòquio, la ciutat on va néixer, compta amb una gran retrospectiva al Centre Nacional d’Art.

L’interès per la pintura li va sorgir quan tenia només vuit anys, quan un bombardeig de la Segona Guerra Mundial va deixar ensorrats molts edificis de la capital japonesa, un fet que el va marcar i que va traslladar a la seva obra, ja fos en il·lustracions, animacions o pintures. Abans de viatjar als EUA va estudiar disseny. Alguns dels seus primers treballs ja van ser guardonats.

“A l’igual que Warhol vaig decidir no limitar-me a un sol mitjà, el disseny o les belles arts, sinó fer el que volgués utilitzant una gran varietat de mètodes”, va explicar ell mateix en varietat entrevista al seu web que ha reproduït l’agència Efe.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia