Necrològiques

cultura

Mor l’actriu Maite Brik, una de les grans deixebles de Núria Espert

Va rebre el reconeixement unànime de la crítica pel paper de Frida Kahlo a l’obra ‘Frida K’

La reconeguda actriu Maite Brik (Barcelona, 1945) va morir dissabte als 79 anys a Madrid després d’una llarga trajectòria sobretot al món del teatre amb algues incursions cinematogràfiques. El seu nom real era María del Carmen García Matalonga.

El seu principal èxit sobre els escenaris va ser la interpretació de la pintora Frida Kahlo a Frida K de Gloria Montero (1996) dirigida per Peter Hinton amb la seva pròpia companyia. Va ser premiada com a millor actriu de repartiment per unanimitat per la crítica de Barcelona. El 2006 va ser guardonada amb el premi a la millor actriu de repartiment de teatre per la seva interpretació a l’obra Cara de plata, de Ramón Valle-Inclán. El 2011 va triomfar amb Reina de belleza de Leenane de Martin McDonagh a l’Argentina i l’Uruguai, on es va estrenar abans que arribés a Madrid.

Va néixer en ple Raval en una família molt humil. Això no va frenar la seva vocació teatral. Va ingressar en la companya de Núria Espert als anys seixanta, on va forjar-se com una actriu amb una gran força escènica. Va aprendre l’ofici també al costat de John Strasberg a l’escola oficial d’art dramàtic a Madrid. . Algunes de les seves primeres obres a Catalunya van ser Yerma de Federico García Lorca i La casa de las chivas de Jaume Salom.

A partir del 1971 va treballar en el teatre María Guerrero de Madrid, on va ser protagonista de les grans obres dels autors espanyols i internacionals. El 2021 se li va fer un homenatge pels seus cinquanta anys a l’escenari. La seva darrera obra va ser Calígula murió. Yo no dirigida per Marco Paiva el mateix any.

Va participar en nou pel·lícules, entre les quals van destacar Extramuros (1985) de Miguel Picazo i La piel quemada, rodada a Lloret de Mar per Josep Maria Forn el 1967. A a petita pantalla va intervenir en algunes obres de teatre televisat, com ara Los amantes de Teruel (1969).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.