Necrològiques

cultura

Ha mort Jordi S. Carrera, un dels fotògrafs de referència de Girona

Va fer més d’un centenar d’exposicions individuals i col·lectives i va rebre el Premi Nacional Kodak

Ha mort el conegut fotògraf gironí Jordi Sánchez Carrera (Girona, 1955), més conegut com a Jordi S. Carrera. De formació autodidacta, va començar a mostrar la seva obra als anys vuitanta. Sempre va destacar per l’estudi de les tècniques tradicionals de la imatge i la investigació en el camp dels suports fotogràfics. Entre els guardons que va rebre, va destacar el Premi Nacional de fotografia Kodak. Deixa un llegat immens d’imatges i la seva aportació en el camp de la fotografia com a art ha estat indiscutible tant a la ciutat com a la resta de Catalunya.

Provenia d’una família de llarga tradició artística en la pintura i l’escultura. El seu oncle va ser el pintor Ramon Maria Carrera i Savall (1925-2020), autor de l’àngel de la Catedral de Girona, i el seu avi, Joan Carrera i Dellunder (1889-1952), un dels mestres de Domènec Fita.

Carrera, que tenia el seu propi estudi, va publicar diversos llibres i va mostrar el seu treball en un centenar d’exposicions individuals i col·lectives. El 2020, dins del pla nacional de fotografia de fotografia, la Generalitat va triar La solitud de les ànimes, una obra dipositada en el MACBA.

Va començar seguint les tendències dominants als setanta i els vuitanta, però amb l’aparició de la fotografia digital va iniciar una nova etapa en què va anar més enllà i va experimentar amb unes imatges que el mateix autor va anomenar com a il·lusionografies i que es van convertir en una marca pròpia.

Va ser un fotògraf cabdal per a la ciutat de Girona, ja que va aportar la seva mirada única en indrets molt característics. En aquest sentit, entre les seves col·leccions destaquen Girona, badant per la ciutat, Capitells monestir de Sant Daniel, Art al carrer, Visites de la ciutat i Els bigotis de la catedral.

L’any passat Joaquim Nadal va publicar Girona Monumental dins la col·lecció Catalunya Monumental d’Efadós amb fotografies molt de remarcables de Carrera en un dels seus últims treballs. El 2014 va exhibir a Il·lusionografies gironines les seves imatges retocades i misterioses de la ciutat i el 2010 en va fer una d’itinerant sobre les mostres forals de les comarques gironines, fixant-se sobretot en Temps de Flors. Les seves fotografies van passar a formar part fa uns anys de la Col·lecció Nacional de Fotografia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia