Cultura
Mor Maties Ramisa, historiador de referència de la Guerra del Francès
El professor de la Universitat de Vic té una prolífica obra publicada sobre el conflicte i les conseqüències
L’historiador i professor Maties Ramisa i Verdaguer (Gurb, 1952), un dels grans referents en l’estudi de Guerra del Francès a Catalunya, va morir divendres a Vic als 52 anys, segons ha confirmat El 9 Nou. El catedràtic donava classes d’història a la Universitat de Vic i n’havia fet també a l’Institut Antoni Pous i Argila (Manlleu).
Es va llicenciar en Història a la Universitat de Barcelona i es va doctorar el 1991 amb la tesis La Guerra del Francès al Corregiment de Vic, 1808-14, un treball que marcaria la seva futura trajectòria. Va col·laborar en projectes d’investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona relacionats en la història espanyola de principis del segle XIX. També va participar en els actes de la commemoració de la Guerra del Francès que l’Ajuntament de Barcelona va organitzar el 2008.
Va ser l’autor de diversos llibres del període 1808-14 a Catalunya, analitzant sobretot el paper que van tenir les Juntes, la intervenció britànica al Mediterrani, el paper dels catalans a les Corts de Cadis, així com el retorn de Ferran VII al tron espanyol. L’historiador mantenia que el món que coneixem a Catalunya va sorgir d’aquell conflicte ja que el liberalisme i el pensament modern va penetrar al país precisament després de la guerra. Era molt crític amb el currículum que havien d’afrontar els estudiants de secundària sobre aquesta època.
Entre les seves obres destaquen Els orígens cel catalanisme conservador (1985), Polítics i militars a la guerra del francès (1808-1814) (2008), Les elits catalanes durant la Guerra del francès (2008), Polítics i militars a la Guerra del francès (2008), Els catalans i el domini napoleònic (1995), l’Administració bonapartista (2007), Republicans contra carlistes al districte d’Olot, (2019), L’ocupació espanyola del Rosselló el 1815 (2015), i l’Administració francesa a Catalunya i els seus homes (2009). Una de les seves últimes obres i probablement la més ambiciosa va ser la que va sorgir de les seva recerca a la Gran Bretanya: La intervenció britànica durant la Guerra Peninsular. Campanyes a Catalunya València, Múrcia i les Balears., editat també en anglès per la Universitat de València.
La cerimònia de comiat de l’historiador va tenir lloc dissabte a Vic.