societat
Mor als cent anys Walter Frankenstein, supervivent de l’Holocaust
Va conèixer a Berlín Adolf Eichmann, l’home que va impulsar la Solució Final dels nazis
L’enginyer i empresari alemany Walter Frankenstein, veterà supervivent de l’Holocaust, va morir dilluns a Estocolm als cent anys, segons va informar la Fundació Monument en Memòria dels Jueus Assassinats a Europa. El 2014 va rebre l’Orde de Mèrit de la República Federal d’Alemanya.
La seva història era molt coneguda entre molts dels supervivents jueus ja que va tenir l’ocasió de trobar-se amb un dels nazis més terrorífics del règim de Hitler, Adolf Eichmann, l’impulsor de la coneguda com a “solució final”, que suposava l’extermini de tots els jueus en els grans camps de concentració aprovats per Hitler.
Frankenstein va néixer el 30 de juny del 1924 a l’antiga Prússia Occidental, l’actual Polònia, a la ciutat de Zlotów. Quan els nazis van prendre el poder i van prohibir als jueus assistir a les escoles públiques, va fugir a Berlín el 1936. Gràcies a un parent va acabar a l’orfenat Auerbach, un refugi per a nens jueus. El seu somni era esdevenir arquitecte, però en aquells moments l’únic ofici que va poder realitzar va ser el de paleta en una escola de construcció de la seva comunitat.
El 1941, segons recordaria dècades després, va haver de traslladar un cable telefònic en l’ofici d’un oficial d’alt rang. “Tu, jueu, només que facis una taca a la catifa demà mateix estàs a Auschwitz”, el va amenaçar Eichmann des del seu escriptori.
El 1942 tant ell com la seva dona van haver de realitzar treballs forçats mentre esperaven el seu primer fill. El 1943 van viure amagats i aterrits en un búnquer davant la possibilitat de ser detinguts. En el moment de l’alliberament, els dos fills de la parella van ser els supervivents jueus alemanys més joves de la guerra.
En acabar el conflicte finalment van poder emigrar a Palestina. Frankenstein va ingressar va lluitar en l’exèrcit d’Israel durant la Guerra d’Independència del 1948 i posteriorment va iniciar un negoci per portar sistemes d’aigua als quibuts. El 1956 tota la família es va traslladar a Suècia. Es va graduar en enginyeria el 1970. Quan es va retirar, el 1984, va viatjar sobretot per Alemanya i Israel per explicar les seves experiències durant l’Holocaust. Van cedir un miler d’objectes al Museu Jueu de Berlín.
Frankenstein també era conegut per la seva afició al futbol. Era soci honorífic de l’històric Hertha de Berlín amb el número 1924, l’any del seu naixement. El 2017 va poder assistir a un altre partit de l’equip a l’Estadi Olímpic de Berlín. El club ha recordat la seva figura a les xarxes socials. “Ens inclinem davant una persona extraordinària i un gran aficionat nostre.”