Cultura

Patrimoni de la guerra en valor

Palamós recupera i promou com a visitables dos refugis antiaeris, una bateria antiaèria i l'antic parvulari

Els elements arquitectònics recuperats es van fer a l'inici de la guerra, a finals del 1936

L'Ajuntament de Palamós està decidit a recuperar el seu patrimoni vinculat a la Guerra Civil. En aquesta línia, ja ha encarregat un pla director per museitzar els diferents elements que s'han conservat per rehabilitar-los, promoure'ls i fer-los visitables. Els elements que es recuperen són els refugis antiaeris del col·legi Ruiz Giménez i de la plaça dels Arbres, les bateries del puig del Molí de Vent i l'antic parvulari, que ocupa l'actual edifici de l'Espai Barri, davant l'Arbreda. Amb aquests elements patrimonials es volen donar a conèixer les construccions del període de la República així com de la Guerra Civil, que expliquen la realitat històrica, cultural i econòmica del municipi en una etapa poc estudiada del municipi.

La recuperació del patrimoni palamosí de la guerra forma part d'un projecte més global, el de la recuperació de la memòria democràtica, que impulsa la mateixa Generalitat. En aquests moments ja s'ha completat la recuperació de l'antic parvulari, adequat com a dependències municipals, i la restauració del refugi antiaeri de l'escola Ruiz Giménez. En aquests moments s'està completant la recuperació de l'antiga bateria de costa del puig del Molí de Vent i, més endavant, es farà el mateix amb el refugi subterrani de la plaça dels Arbres.

L'antic parvulari va estrenar dissabte el plafó informatiu que en recordarà l'origen i la finalitat, encara que va durar poc temps. Es va fer entre els anys 1936 i 1937. Quan feia poc que havia entrat en servei, però, es va deixar pels bombardejos a la població. De finals de l'any 1936 són també els dos refugis antiaeris, com ara la bateria de tres canons de dalt el puig del Moló de Vent. Se sap que hi havia una altra bateria al Pedró.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.