Afortunat i sense loteria

Albert Serra (Girona) ha jugat una dècada a 3a o 2a B, i amb 30 anys es fa respectar a 2a A

1.843
MINUTS
HA JUGAT SERRA. ÉS EL TERCER JUGADOR MÉS UTILITZAT PER AGNÉ, DARRERE EL PORTER RAFA PONZO (1.980) I MIGUE (1.872)

«La segona A, una loteria? La loteria és comprar un dècim i que et toquin sis milions d'euros.» Qui ho diu és el defensa del Girona Albert Serra, que debuta a segona A als trenta anys, vint menys dels que ha trigat el Girona a tornar-hi. El defensa de Pujals dels Cavallers (Cornellà del Terri) diu que ser on és ara no és una qüestió de sort. Després de viure dos ascensos consecutius en el Girona, Serra ha disputat sencers els catorze últims partits de l'equip, onzè de segona A.

Després de tota una trajectòria esportiva a tercera o a 2a B, Serra assaboreix una campanya única. Habitualment de central o, per exigències del guió, de pivot (contra el Castelló o contra el Celta a Montilivi), Serra es fa respectar sigui el rival que sigui. Amb 30 anys i pitxitxi de l'equip amb quatre gols, Serra encara no es considera un jugador de 2a A. «M'hi podria considerar si hi hagués jugat dos-cents o tres-cents partits. Només n'he jugat una vintena i tot just sóc un debutant», comenta amb serenor.

El primer salt. Abans que Serra i el Girona fessin un gran salt el 15 de juny del 2008, amb l'ingrés a la Lliga de Futbol Professional (LFP), el jugador havia fet un primer salt en la seva trajectòria l'any 2000. Va canviar el Banyoles pel Figueres i va debutar a segona B, una categoria semiprofessional. I a Figueres el van ajudar, recorda, companys més veterans com ara Juli, Cortada, Arnau, actual segon entrenador del Girona, i Piti. Pere Gratacòs, que va dirigir Serra a Figueres, recorda que a Figueres Serra solia rebre moltes ordres de Dani Fernández, un central hispanoargentí de gran experiència. Ara, explica Gratacòs, és el mateix Serra qui ordena i dóna indicacions.

José Antonio García Escribano va ser el primer tècnic de Serra a la Unió. Igual que han fet altres, el tècnic barceloní elogia la qualitat humana del central del Girona. «Faria una semblança entre l'Albert i en Jordi Matamala [el va dirigir a l'Hospitalet]. Tots dos són grans jugadors, grans persones i es mereixen ser on són», diu Escribano.

Després de vint-i-tres partits, Serra és el tercer jugador més utilitzat del Girona. S'esperava tenir tants minuts? «El plantejament de principi de temporada era el mateix que a 3a o a 2a B: treballar al màxim per guanyar la confiança del mister i, quan la tens, no perdre-la. Això no canvia, tant si estàs a 2a A com a 1a regional», diu el central, autor del 0-1 al Rico Pérez.

En el lloc oportú. Un dels seus primers entrenadors, Quim Barti, diu que a Serra no li ha tocat la loteria. «La loteria toca poques vegades. El Girona va fer una aposta forta per portar l'equip a dalt el curs passat i va tenir l'encert d'aconseguir-ho. L'Albert ha estat al lloc adequat en el moment adequat», destaca l'extècnic banyolí.

I Serra resumeix com ho veu. «Poder jugar a segona A és un premi al treball personal de tots uns anys i a la feina que vam fer tots la temporada passada, des del president fins a l'encarregat de material. És clar que em considero afortunat», destaca el central del Girona.

Quim Barti ENTRENADOR DEL

BANYOLES (1997-2000)

«A banda de ser un jugador que sap estar al camp en qualsevol situació, l'Albert és una persona excel·lent»

«Hi ha pocs entrenadors que no hagin confiat en l'Albert en els diversos equips on ha estat. El joc aeri és el seu fort»

José Antonio

García Escribano

TÈCNIC DEL FIGUERES (1999-abril 2001) I ACTUAL ENTRENADOR DEL SANTBOIÀ

«Per la seriositat i per la simplicitat amb què feia les coses, estava convençut que ho podia fer tant a 2a B com a 2a A. Qui sap si algun dia arribarà més amunt...»

«Sempre pren molt bones decisions i opta per fer-ho fàcil. Supleix la seva aparent lentitud amb col·locació i anticipació»

Pere Gratacòs TÈCNIC DEL FIGUERES (2001-gener 2003) I ACTUAL SELECCIONADOR ABSOLUT

«Sempre era dels primers a treballar i sempre es vol superar. Ell sap quines són les seves limitacions, i què li cal millorar»

«És un jugador intel·ligent, que pensa quan té la pilota i quan no té la pilota. Sap on anirà abans que hi vagi»

«En aquella gran copa del Figueres [2002], l'Albert va tenir molt a veure. Davanters bons en el joc aeri no ens van crear perill»

Francisco López TÈCNIC DEL FIGUERES

(febrer 2004-juny 2004) I ACTUAL TÈCNIC DE L'ATLÈTIC BALEARS

«Tàcticament era un jugador perfecte, esforçat al màxim, excel·lent en el joc aeri i que sabia jugar amb les dues cames. En un equip s'ha de tenir jugadors com ell, un 10 com a persona»

«En futbol, hi ha d'haver jugadors ràpids i vistosos i d'altres d'un altre tipus. Ell no era vistós ni ràpid, però ocupava molt d'espai i difícilment se li havia de fer cap comentari a mig partit»

Albert Serra i Figueras Naixement: 6-10-1978, a Banyoles Demarcació: central Alçada i pes: 1m86 i 80 kg Trajectòria: Banyoles ( base) i Banyoles (1996-2000), Figueres (2000-2005)

i Girona (2005-?)

Temporades a 2a B: sis (cinc a Figueres i una a Girona) Temporades a 3a divisió: sis (quatre amb el Banyoles i dues amb el Girona) Temporades en el Girona: Partits a 2a A: 21

(debut: Celta-Girona, 0-1, 30-8-2008)

Gols en el Girona: 7

TEMP. EQUIP (CATEGORIA) P. (GOLS)

2005/06 Girona (3a) 30 (3)

2006/07 Girona (3a) 16 (0)

2007/08 Girona (2a B) 29 (0)

2008/09 Girona (2a A) 21 (4)

Entrenadors que saben què és jugar de central o bé de pivot

Serra és de Cornellà del Terri, es va formar en el futbol de base del Banyoles, amb el qual va debutar a tercera als 16 anys, i viu a Besalú. El defensa del Girona recorda que alguns dels entrenadors que més l'han ajudat a progressar havien fet de central o bé de pivot en la seva trajectòria de tècnic. És el cas d'Escribano, Gratacòs, de Francisco i, fins i tot, de Barti. «Durant gairebé tota la meva vida esportiva, vaig jugar de pivot al mig del camp. Per tant, sempre es té més afinitat amb els jugadors que actuen en aquesta demarcació. Sempre se'ls sol fer més comentaris», diu Francisco, extècnic del Numància (1a divisió) i del Badalona (2a B), i que ara esperar aconseguir la salvació a l'Atlètic Balears, cuer del grup III de 2a B.

Raül Agné també havia fet de Serra en la seva època de jugador. Tant a Figueres com a Girona, Agné, un central o pivot contundent, feia de tant en tant gols en accions d'estratègia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.