Àfrica des de la mirada africana
L'Aliança Francesa i el Museu del Cinema ofereixen la VI Mostra de Cinema Africà, que arrenca dimecres
Com cada any al mes de febrer, i ja en van sis, l'Aliança Francesa i el Museu del Cinema uneixen esforços per programar la Mostra de Cinema Africà, que aquest any es dedica al tema de la guerra i els processos de descolonització. Amb aquest fil conductor, el cicle d'aquesta sisena edició servirà per ensenyar com els cineastes africans veuen i mostren el seu entorn més pròxim. Així mateix, i com a principal objectiu d'aquesta mostra, els seus programadors el que pretenen és difondre al públic gironí una cinematografia perifèrica desconeguda pel públic general, que no gaudeix dels mateixos mecanismes d'exhibició que el cinema occidental més comercial.
La primera sessió del cicle arrencarà aquest pròxim dimecres 2 de febrer amb la projecció de Sarraounia (1986), de Med Hondo, produïda a Burkina Faso. El film narra la història d'una nena, Sarraouina, que després d'haver rebut l'ensenyança de l'art de la guerra, les veritats de la vida i les formes de comunicació amb els esperits és coronada la reina dels Aznas. És aleshores que lluitarà per la independència i la pau.
El dia 9 de febrer, la mostra es traslladarà a Madagascar dels anys quaranta, en plena revolta contra els francesos. Tabataba, de Raymond Rajaonarivelo (1987), és el film escollit a través del qual es narra la història d'insurrecció i la repressió vista a través dels ulls d'un jove la infància del qual quedarà marcada per aquests esdeveniments.
El 16 de febrer, la congolesa Pièces d'identités (1998), de Mweze Dieudonné Ngangura, versarà sobre un vell rei, Mani Kongo, que anirà a la recerca de la seva filla Mwana, a la qual va enviar a Bèlgica a estudiar quan tenia vuit anys.
Finalment, el documental senegalès Questions à la terre natale (2006), de Samba Félix, tancarà el cicle el 23 de febrer. La pel·lícula parteix d'una pregunta clau: cap on va Àfrica? I amb aquest interrogant, reflexionar sobre moltes de les qüestions que aniran apareixent en el cicle.
La majoria de pel·lícules de la mostra provenen de les seccions oficials de FESPACO, un festival de referència que fa 39 anys que es dur a terme a Burkina Faso. Totes les sessions tindran lloc al Museu del Cinema, començaran a les 20 h i l'entrada és gratuïta. Les projeccions seran en versió original subtitulades al castellà.