Trias no farà foc nou
El nou alcalde de Barcelona mantindrà, d'entrada, diversos alts càrrecs del bipartit que tenen un perfil més gestor que obertament polític
L'estructura del govern s'aprima i tindrà 13 regidors, versus els 17 actuals
En l'àmbit polític i institucional, serà un relleu històric. La proclamació, avui, de Xavier Trias com a nou alcalde de Barcelona té el caràcter de fita, ja que per primer cop en 32 anys CiU assoleix un càrrec que fins ara podia ser considerat un bé patrimonial del PSC. La voluntat de Trias, però, és que aquest canvi no suposi un trencament visceral, ja que, entre altres raons, això podria arribar a propiciar una situació de paràlisi a l'Ajuntament. Per aquest motiu, i com ja va anunciar reiteradament en la campanya electoral, alguns alts càrrecs del consistori no seran destituïts, almenys d'entrada. Es tracta, principalment, de personal que, tot i que pugui tenir un perfil polític molt marcat, ocupa responsabilitats en llocs de gestió considerats estratègics. Trias vol un canvi pausat.
Aquesta aposta per una transició suau propiciarà que dos comissionats de l'executiu de Jordi Hereu i de reconeguda militància socialista es mantinguin en la primera línia de foc de l'organigrama de comandament. Es tracta de Daniel de Torres, actualment responsable d'Immigració, i que mantindrà aquest càrrec, però únicament per una qüestió de circumstàncies: CiU no té, encara, un nom per substituir-lo. Més d'hora que tard, serà destituït. El cas d'Enric Trunó és diferent. Continuarà com a comissionat de la candidatura dels Jocs d'hivern, un gest amb el qual es voldria visualitzar el compromís del nou govern amb la candidatura olímpica. Ara bé, l'àmbit en què més es palparà aquesta voluntat de no fer foc nou és en els escalafons de comandament immediatament inferiors. Així, per exemple, Pilar Solans, directora financera de l'Ajuntament que tenia intenció de jubilar-se, hi continuarà per ajudar a confeccionar, com a mínim, el proper pressupost municipal. Un altre exemple és el de Ramon Massaguer, gerent de l'àrea d'Infraestructures i Habitatge, i que ara passarà a gestionar tot l'entramat d'empreses municipals, tot i que actualment se li imputa el procés judicial sobre l'hotel del Palau de la Música. Sobre aquest tema, el futur alcalde va fer ahir una defensa encesa de la seva innocència: “No he vist un funcionari millor que Massaguer, i crec que no serà processat”. En la mateixa línia, Trias va garantir que altres càrrecs o personal eventual de la corporació que hagin demostrat un cert grau de competència, sigui quina sigui la seva filiació, no seran defenestrats. “La gent bona, la mantindrem”, va assegurar. També hi haurà, però, nous fitxatges o incorporacions. És el cas del que fins ara era director de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, Vicent Guallart, que ocuparà una plaça a mig camí entre la d'arquitecte en cap de l'Ajuntament i gerent de l'àrea d'Urbanisme.
Pel que fa al cartipàs pròpiament dit, hi ha una reducció de la seva estructura, motivada, en bona part, per la decisió de CiU de manar en solitari. Així, aquesta armadura des de la qual es cuinarà el govern de la ciutat passarà de tenir 17 regidors a tenir-ne 13. També tindrà menys àrees de gestió –cinc i no sis–, que estaran encapçalades pels tinents d'alcalde –Joaquim Forn, Sònia Recasens, Antoni Vives, Maite Fandos i Jaume Ciurana–, que formaran el nucli dur de col·laboradors de Trias. Alhora, s'han reduït de quatre a un els delegats no electes amb responsabilitats de poder –Cristina Iniesta portarà Salut–, així com els comissionats –els nou actuals passen a ser quatre, tot i que no descarta que se'n pugui ampliar el nombre més endavant–. Segons l'alcalde electe, aquest model de cartipàs serà “més operatiu” i sensible al compromís adquirit d'aprimar la institució.