La contra
Patrimoni històric i bé cultural
Joan Rangel visita el Celler Cooperatiu de Rubí tot coincidint amb el final de la primera fase d'unes obres amb què es preveu tant recuperar l'edifici com donar-hi una funcionalitat
El delegat del govern estatal a Catalunya, Joan Rangel, va visitar ahir el Celler Cooperatiu de Rubí tot coincidint amb el final de la primera fase dels treballs de rehabilitació de l'edifici. L'arquitecte encarregat de les obres, Joan Albert Adell, va poder-li explicar de primera mà –acompanyat de l'alcaldessa, Carme García, i de diversos regidors– els detalls de l'actuació, que permet tant recuperar el projecte original de Cèsar Martinell del 1920 –cosa que realçarà el valor històric de l'equipament– com donar-hi una nova funcionalitat cultural, ja que la planta del soterrani –d'uns 300 metres quadrats– estarà preparada per acollir exposicions, presentacions o tot tipus d'actes de petit format.
Rangel es va congratular del bon aspecte del celler –que el 2007, després de l'esfondrament parcial de la coberta, era pràcticament inaccessible– i va felicitar la ciutat pel fet de poder-ne disposar en un futur immediat: “Es posa en evidència que a Rubí no només el preocupa la reactivació econòmica, sinó també la recuperació del patrimoni”. En aquest sentit, va destacar que se'n podrà fer “un ús cultural molt important”, i va recordar que els treballs de rehabilitació estan finançats en part amb l'1% cultural, el programa del govern espanyol destinat a la recuperació del patrimoni històric. En concret, l'aportació del Ministeri de Foment és de 697.000 euros, mentre que 500.000 euros han estat atorgats pels fons Feder; i la resta, fins a arribar al pressupost global d'1,6 milions d'euros, és a càrrec del consistori.
Carme García va explicar que “la primera fase de les obres, malgrat no ser la més vistosa, és una de les més importants, ja que ha permès assegurar l'edifici”, i va fer incís en el fet que “l'objectiu no només és recuperar l'edifici, sinó també l'espai urbà, en la línia de la plaça del Doctor Guardiet”. Durant els últims mesos, el celler ha vist com es reparava la teulada; es reforçaven els fonaments; s'executaven els elements estructurals necessaris per incorporar un ascensor i escales interiors; s'enderrocaven estructures obsoletes, i s'adequava el soterrani. Tot plegat, amb un pressupost de 813.000 euros. La segona fase de la reforma començarà el mes que ve i se centrarà en els acabats de l'interior, mentre que al setembre és previst que s'iniciï el condicionament de l'espai exterior: “Finalment, la segona i tercera fases es duran a terme separadament per evitar que els camions facin malbé l'actuació a l'exterior”, va puntualitzar l'alcaldessa.
Abans, però, i aprofitant que la planta del soterrani ja és perfectament visible, el cap de setmana del 26 i 27 de febrer s'organitzaran jornades de portes obertes per a la ciutadania. Les visites, que seran guiades, es duran a terme cada mitja hora, entre les 10 h i les 14 h, en grups reduïts de 10 a 15 persones.