La contra
Castells de tots colors
L'èxit del primer taller “Tots som una colla”, organitzat a finals de l'any passat i amb la participació de més d'una vintena d'immigrants, condueix a la reedició de l'activitat
Amb l'objectiu d'apropar el món casteller a tota la ciutadania, i molt especialment al col·lectiu de nouvinguts, els Castellers de Badalona promouen una altra edició del taller Tots som una colla. La primera activitat es va fer l'octubre de l'any passat i aleshores, tot i que només feia les primeres passes, ja va atreure més d'una vintena d'immigrants, la majoria d'origen pakistanès. Aquella primera edició va anar a càrrec dels Castellers de Badalona, juntament amb l'Ateneu de Sant Roc i la plataforma ciutadana Badalona Som Tots. Ara, explica la coordinadora del taller i membre dels Castellers de Badalona, Núria Gratacòs, el nou cicle parteix d'un treball de coordinació amb el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià.
Les activitats arrenquen el dissabte 12 de març, a les cinc de la tarda, a l'antiga fàbrica Mobba (carrer Colom, 6-8, Badalona). La primera sessió serà presentada pel regidor de Ciutadania i Convivència, Josep Pera. Per a aquest dia s'ha previst una introducció teòrica i pràctica: des de la indumentària que s'utilitza fins a les diferents posicions en un castell. El divendres 18 de març, al mateix escenari i a partir de les vuit del vespre, es posarà en pràctica tot l'après. El taller es clourà el diumenge 20 de març, a la cantonada entre la Rambla i el carrer de Mar, amb una diada que significarà l'inici de temporada dels Castellers de Badalona. Començarà a les dotze del migdia.
L'activitat, explica Núria Gratacòs, és oberta a qualsevol persona que hi vulgui participar i és gratuïta (no cal inscriure-s'hi prèviament). Els menors de catorze anys han d'anar acompanyats d'un adult. Les portes estan obertes a tots els ciutadans, si bé és cert que un dels objectius primordials de la iniciativa és “afavorir la integració dels nouvinguts i apropar-los a la cultura i les tradicions del país”, indica la coordinadora de Tots som una colla. La voluntat és organitzar un taller cada any, “tot i l'escassetat de recursos que tenim”, i per això, quan la segona edició ni tan sols ha arrencat, ja es pensa a fer-ne una altra el 2012. L'any passat no només es va tancar l'activitat amb una bona participació sinó que es va aconseguir que alguns d'aquells usuaris “continuïn arrelats al món casteller i participin en les nostres diades, de moment –això sí– fent pinya”.
És obvi que es necessiten molt més que tres sessions per formar nous castellers, però gràcies a aquesta activitat, si més no, s'ha aconseguit alçar un dels castells més intangibles però més rellevants que mai s'hagin fet: el de la convivència.
El projecte Tots som una colla no és exclusiu de Badalona. És una iniciativa de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que s'ha aconseguit estendre per diverses ciutats d'arreu del país. En el cas de Badalona, l'activitat té el suport de l'Ajuntament de la ciutat.