20 anys de Flaix FM
S'ha posicionat com a ràdio musical trencadora, adreçada als joves i amb una aposta per la llengua i el país
Des de la primera freqüència de Flaix FM a Terrassa, fins a les deu actuals que cobreixen el país han passat 20 anys. L'1 de juny del 1992 és una data significativa per a la radiofonia en català, ja que es va posar en funcionament Flaix, la primera emissora especialitzada en música electrònica del país. Des dels inicis es va posicionar com a una radiofórmula de perfil jove però amb una aposta ferma per la llengua i el país. Dos anys més tard, el novembre del 1994 el grup es va ampliar amb Ràdio Flaixbac, també radiofórmula que combina els èxits del moment amb els temes dels noranta.
El periodista Carles Cuní, un dels fundadors del grup juntament amb Miquel Calzada, va recalcar ahir el reconeixement que Flaix ha tingut de l'audiència: “El balanç és altament positiu, sobretot els últims anys, que hem guanyat oients.” Segons les dades de l'últim Baròmetre, Flaix FM i Flaixbac sumen més de 700.000 oients. Flaix és, amb 423.000 oients, la segona ràdio musical del país i en el seu gènere, el dance, la primera. El Baròmetre atorga a Flaixbac 289.000 oients.
Flaix FM va ser pionera, a més, en la normalització dels mitjans en el sector de la ràdio: no va ser fins fa dotze anys que es va trencar el monopoli de la ràdio convencional en català amb la irrupció de RAC1 i la desapareguda Ona Catalana. Sobre la presència de música en català al grup, Carles Cuní va assenyalar que en el gènere dance “malauradament” no hi ha gaire producció en català. En canvi, en relació a Flaixbac, Cuní va recordar el “moment dolç” que viu la música del país: “És per la qualitat de les cançons en català i no per cap imposició de quotes.”
Al llarg d'aquests 20 anys de Flaix, Cuní va subratllar la capacitat del grup “d'adequar-se als nous hàbits de consum”. A les webs flaixfm.cat i radioflaixbac.cat s'hi pot escoltar l'emissió en directe, així com una selecció d'àudios en podcasts. A més, la pàgina Flaix al Facebook supera la quantitat de 300.000 amics.
El grup Flaix va iniciar, el 2001, un projecte televisiu, Flaix TV. El 2004 junt amb Mediapro va intentar obtenir la primera llicència en TDT d'àmbit nacional que es va adjudicar al Grup Godó. Cuní va assenyalar ahir que Flaix TV “no va apoder avançar” i, ara per ara, tenint en compte la situació actual, el grup es concentra en l'àmbit radiofònic.