60 anys, i pensant en el demà

El dia 9 de maig va fer 60 anys de la constitució de Seat. En aquelles 20 hectàrees que ocupava a la Zona Franca va començar la història de la marca que ara fabrica uns 2.000 cotxes cada dia

De marca amb llicència de Fiat a fabricant d'alta tecnologia. Aquest és el camí que ha recorregut Seat des d'aquell 9 de maig del 1950, dia en què es va formalitzar l'acord entre l'INI (Instituto Nacional de Industria) –amb el 51% del capital social, 600 milions de pessetes–, set grans bancs espanyols (42%) i Fiat, que cedia la llicència de fabricació dels seus cotxes i donava assessorament tècnic. Els antecedents de marques com ara Hispano-Suiza, Pegaso o Elizalde van influir en el fet que Barcelona fos el lloc elegit per construir la fàbrica d'on va sortir el primer cotxe, un Seat 1400 A, el dia 13 de novembre del 1953.

En aquell moment, la marca donava feina a 925 treballadors i tenia una capacitat de producció per a cinc cotxes diaris. 60 anys després i amb Seat com a membre de grup Volkswagen, la fàbrica de la Zona Franca forma part del passat. El present i el futur són a les modernes instal·lacions de Martorell, amb una plantilla d'11.000 treballadors –1.300, adscrits al Centre Tècnic– i una producció de la qual dues terceres parts són per a l'exportació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.