L’Incavi recupera 18 varietats tradicionals
Es tracta de varietats a punt de desaparèixer i que a partir de la feina de recuperació podran ser afegides a la llista de varietats autoritzades
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) incorpora anualment varietats tradicionals en perill de desaparició al potencial vitícola català. Gràcies als estudis realitzats per l’Incavi en col·laboració amb els consells reguladors de les denominacions d’origen catalanes, els cellers i els viticultors, es publiquen anualment al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la inclusió de les varietats que finalitzen el seu període d’estudi. Aquest és un pas previ imprescindible perquè aquelles denominacions d’origen interessades puguin afegir-les a la seva llista de varietats autoritzades.
En el període 2013-2023 s’han incorporat 18 varietats autòctones de Catalunya, moltes anteriorment desconegudes.
La feina de recuperació és una feina que no té fi. Actualment l’Incavi estudia, en diferents fases d’avançament, més de 30 varietats actualment no catalogades.
També continuen les prospeccions actives per tot el territori català. Aquesta feina té la inestimable col·laboració de particulars, institucions i tècnics que faciliten els seus coneixements per aconseguir tots plegats no perdre la riquesa fitogenètica present al territori de Catalunya. És el cas de la troballa de més de 70 ceps a la comarca d’Osona. Amb la feina d’anàlisi d’ADN dels sarments que es fa en els laboratoris de l’Incavi i comparant-los amb una base de dades es podrà determinar si són de varietats ja conegudes o desconegudes.
És una línia de recerca aplicada que amplia les varietats al servei del sector vitivinícola, que singularitza les produccions de vi segons el territori que ocupen i que pot donar lloc a redescobertes que ens ajudin a adaptar-nos al canvi climàtic. Una línia complementària a aquesta de recuperació de varietats és la identificació, selecció i caracterització de llevats autòctons. La utilització d’aquests microorganismes permet dotar de singularitat afegida els vins produïts a casa nostra.
Aquesta tasca és possible gràcies a la feina de recerca dels investigadors i de la nova eina Incavilab per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació de varietats per donar resposta a principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa que passa per avançar en la generació de més valor a les produccions catalanes.
El pla estratègic #HoritzóINCAVI2025 preveu que l’Incavi capitalitzi les varietats patrimonials de vinyes recuperades de Catalunya. La directora general de l’Incavi, Alba Balcells, explica la importància de la recuperació de varietats per Catalunya: “Les múltiples varietats autòctones i patrimonials de raïm del vi català ens aporten un valor que ens distingeix de la resta de països elaboradors, una singularitat que hem de traslladar a mercats i sobretot als consumidors”, explica la directora general.
61 varietats autoritzades a Catalunya
Airén, B.
Albarinyo, B.
Bobal, N.
*Bronsa, N.
Cabernet Franc, N.
Cabernet Sauvignon, N.
Carinyena, Samsó, N.
*Carinyena Blanca, Carignan blanc, B.
*Carinyena Roja (Gris) N.
Chardonnay, B.
Chenín Blanc, B.(Agudelo)
*Coromina, B.
*Forcada, B.
Garnatxa Blanca, Lledoner Blanc, B.
*Garnatxa del Po, (Vidadillo) N.
Garnatxa Peluda, Lledoner Pelut, N.
*Garnatxa Roja, Garnatxa Gris, N.
Garnatxa Tinta, Lledoner, N.
Garnatxa Tintorera, N.
*Garró, Mandó, N.
Gewürztraminer, B.
*Giró Ros, B.
Godello, B.
*Gonfaus, N.
Macabeu, Viura, B.
Malbec, N.
Malvasia Aromàtica, Malvasia de Sitges, B.
Marselan, N.
Merlot, N.
Merseguera, Sumoll Blanc, B.
Monastrell, Mataró, Mourvedre N.
*Moneu, N.
Morastell.
*Morenillo, N.
Moscatell d’Alexandria, Moscatell de Málaga B.
Moscatell de Gra Petit, B.
Parellada, Montonec, Montonega, B.
Pedro Ximenes, B.
Petit Verdot, N.
Picapoll Blanc, B.
Picapoll Negre, N.
Pinot Noir, N.
*Pirene, N.
*Querol, N.
Riesling, B.
Sauvignon Blanc, B.
*Selma Blanca, B.
*Solana, N.
Subirat Parent (Alarije) B.
Sumoll Negre, N.
Syrah, N.
Tempranillo, Ull de Llebre, N.
Trepat, N.
*Trobat blanc (Alcañon) B.
Verdejo, B.
Vermentino, B.
*Verdiell, B.
Vinyater, B.
Viognier, B.
Xarel·lo, Cartoixa, Pansal, Pansa Blanca, B.
*Xarel·lo rosat, N.